Gasztro

Készítsd el otthon a görögök kedvenc spenótos pitéjét!

Ha szereted a sós pitéket és a spenótot, próbáld ki ezt az isteni görög pitét!

A görög konyha jóval több, mint a görög saláta és a muszaka. Mint az összes mediterrán népnek, a görögöknek is fenomenális péksütemény-kultúrájuk van. Az egyik leghíresebb, a legkisebb görög péktől a nagy pékségláncokig mindenütt kapható spanakopita, azaz spenótos pite. Ha már kóstoltad, akkor azért, ha még nem volt hozzá szerencséd, akkor azért készítsd el! Mutatjuk, hogyan tudod otthon.

Görög spenótos pite (spanakopita)

Készítsd el otthon a görögök kedvenc spenótos pitéjét!

Hozzávalók:

8 darabhoz

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csésze újhagyma, felaprítva
  • 425 g spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze feta sajt
  • fél csésze ricotta
  • 1 tojás
  • 1/4 csésze kapor, felaprítva
  • 1/4 csésze petrezselyem, felaprítva
  • 1 tk. só
  • 1 tk. bors
  • 4 lap filo tészta

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, majd dobd rá az újhagymát és a fokhagymát. Hagyd puhulni pár percet.
  3. Add hozzá részletekben a spenótot, minden adag között hagyva egy kis időt.
  4. Ha a spenót megfonnyadt, tedd át az egészet egy tálba, és keverd hozzá a fetát, a ricottát, egy tojást, valamint a fűszereket! 
  5. Terítsd ki az első lap filo tésztát, és vékonyan kend meg olívaolajjal! Pakold rá a többi lapot, mindegyiket ugyanígy megkenve. Vágd fel egy pizzavágóval a lapokat hosszában, 8 csíkra, majd tégy mindegyik csíkra egyenlően a spenótos-fetás krémből. Ezután hajtogass belőlük lentről felfelé haladva háromszögeket, úgy, hogy közben a megkened a lapokat olívaolajjal!
  6. Az elkészült háromszögek tetejére is kenj még egy kis olajat, helyezd őket sütőpapírral borított tepsire, majd tedd sütőbe 25-30 percre, amíg aranybarnák nem lesznek. Jó étvágyat!

Tasty

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top