Gasztro

Eltűnnek a polcokról a tofuvirslik és a gabonaszalámik is

Megtéveszti a fogyasztókat, ha húsmentes élelmiszereknek olyan elnevezést adnak a gyártók, amely eredendően húskészítményt jelöl. Az egyre szigorúbb szabályozás szerencsére megvédi a fogyasztót a gyártói csúsztatástól.

Tavaly év végén a német mezőgazdasági miniszter harcot hirdetett a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezések ellen. Hasonló gondot okoz itthon a szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi elnevezés is – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerencsére a Magyar Élelmiszerkönyv leírja, hogy milyen termékek nevében szerepelhetnek például a virsli, párizsi, kolbász, szalámi vagy a hús szavak – ezek pedig mind húst tartalmazó élelmiszerek. Ha tehát valaki eddig ezeket a szavakat vegán vagy vegetáriánus termékekre használta, annak más nevet kell találnia.

A húskészítményekről szóló rendelkezés már tavaly életbe lépett, de a cégek egy év türelmi időt kaptak, ezért a végső határidő 2017 nyara.

hirado.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top