Gasztro

Kiderült, mi volt Ötzi utolsó vacsorája

Egy alpesi kőszáli kecske szalonnáját ehette halála előtt a világhírű gleccsermúmia, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna.

Szárított kecskeszalonnát ehetett utoljára Ötzi, a jégember – állapították meg a bolzanói Európai Akadémia kutatói. Albert Zink múmiaszakértő és munkatársai az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús nanoszerkezetét elemezték, majd összehasonlították más húsfélékkel.

Valószínű, hogy az őskori férfi a mai szalonnához hasonló szárított húst evett, nem volt ugyanis működő vadászfegyvere, csak egy íj, amely nem volt még használatra kész állapotban. A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem egy alpesi kőszáli kecske húsából.

Kiderült mi volt Ötzi utolsó vacsorája

Ötzi szobra. Forrás: Wikipédia

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember 19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibbi, teljes épségben fennmaradt emberi holttest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top