Gasztro

Gyerekkorunk kedvenc itala: a karamellás tej

Tél, ovi, karamellás tej. Szinte mindennap cukros-citromos teát kaptunk tízóraira, de volt néhány különleges nap, amikor karamellás tej került a bögrékbe, és onnantól már nem is kellett más a boldogságunkhoz, csak egy kis kalács, aztán a felhőtlen hógolyózás az udvaron.

Ma a latte és a forró csoki a trendi forró ital, de néhány éve még a karamellás tej volt a favorit. Sokan emlékszünk az ízére, bár kicsit torzította a narancssárga műanyag bögre, amiből ittuk, ezen nevelkedett a mai lattegeneráció színe-java. Tény, hogy nem tartozik az egészségesebb forró italok közé, de kényeztetésnek tökéletes. 

Gyerekkorunk kedvenc itala: a karamellás tej

Hozzávalók adagonként:

1 ek. cukor
1 dl tej

A cukrot lábasba szórjuk és közepes lángon addig melegítjük, míg karamellizálódik. Közben nem kell kevergetni, csak várni, hogy megtörténjen az átváltozás, az a jó, ha szép karamell színe lesz:)  Ha már kezd karamellizálódni, megmelegítjük a tejet, és mielőtt sötétbarnára váltana a karamell, beleöntjük a forró tejbe. Lehet, hogy kicsit összeugrik és ráragad a kanálra a karamell, de ha jó forró a tej, akkor hamar elolvad benne. Kész is az ovis időkből ismert karamellás tej. 

Még több forró ital receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top