Gasztro

5 tanács, hogy ne az ételmérgezésről szóljon a karácsony

Mivel karácsonykor hajlamosabbak vagyunk több élelmiszert vásárolni a szokásosnál, amik persze nem fogynak el egyből, ezért nagyon oda kell figyelni a megfelelő tárolásra.

Egy megbuggyant halászlé, vagy az éjszakára kint felejtett házi majonéz is elronthatja az ünnepi hangulatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most arra figyelmeztet, hogy az ételek megfelelő tárolása és kezelése elengedhetetlen a nyugodt karácsonyi ünnephez.

A NÉBIH szerint csökkenthető a veszély, ha

  • az ételek alapanyagát csak megbízható helyről vásároljuk,
  • ellenőrizzük a csomagolást, a címkét, a frissességet,
  • a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk,
  • a zöldségeket és a gyümölcsöket mindig alaposan megmossuk,
  • nem tároljuk az elkészített ételeket huzamosabb ideig szobahőmérsékleten.

Zoltai Anna, a Nébih vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője szerint hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. Mindenesetre csökkenti a megbetegedés esélyét, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top