Gasztro

Érthetetlen dolog történik a méz árával

Elengedhetetlen eleme a karácsonyi ételeknek a hal mellett a méz, amiből szerencsére nem alakul ki hiány a boltokban az ünnep közeledtével. A kristályosodást sokan a méz hibájának gondolják, pedig pont a minőség jele.

Tél beálltával kicsit megugrik a lakossági mézfogyasztás, több teát iszunk, kell a különféle sütikbe, a zserbóba és a mézeskalácsba is. Bár az idei év nem kedvezett a hazai méztermelőknek, a hazai piacokat is elárasztó távol-keleti mézek miatt nem alakult ki hiány, és az árak sem szöktek az egekbe.

Pont az egyre erősödő külföldi mézek miatt érdemes tudniuk azt a vásárlóknak, hogy a kristályosodás a valódi virágméz ismertetőjele – mondta a Dunántúli Naplónak May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója. A legtöbben az aranysárga, folyékony mézet vásárolják és ha “ikrásodni kezd”, azt minőségromlásnak gondolják, pedig nem így van. A kristályosodás mindig a méz valódiságára utal, viszont a cukorszirupból készült “méz” mindig folyékony.

A méz kilónkénti ára nem változott igazán az elmúlt években. A piacokon már 1700 forintért lehet vegyes virágmézet kapni, a hárs és az akácméz ára kilónkénti átlagára 2000-2200 forint körül mozog.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top