Gasztro

Ez az egyik legocsmányabb élelmiszer-hamisítási trükk

Százkét zsák műanyag rizst foglaltak le Nigériában, miután a lagosi vámosoknak feltűnt a rizs furcsa szaga. A hamisított élelmiszer Kínából érkezett.

Egyedül a szaga árulta el, hogy nem igazi rizs van a zsákokban, hanem műanyag pelletből készült tökéletes rizsutánzat. Vegyszerszaga van, megfőzés után pedig roppant büdös – ezt mondták a BBC tudósítójának a helyszínen. Haruna Mamudu vámhivatal vezető szerint a 2,5 tonna hamis rizst az ünnepi időszakban akarták értékesíteni Nigériában, ahol a lakosság legfőbb élelmiszerforrása a rizs. “Csak Isten tudja, mi történt volna, ha az emberek megeszik” – mondta.

A hamis rizsből egy mintát elküldtek bevizsgálásra, hogy kiderítsék, miből is készültek valójában a műanyag rizsszemek, emellett figyelmeztetik a lakosságot a lehetséges veszélyről. Nigériát eddig a hamis élelmiszerbotrányok elkerülték, ellenben hamis gyógyszerekkel rengeteg embert ölnek meg minden évben az afrikai országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top