Gasztro

Gondjuk akadt a kutatóknak a tévés főzőműsorokkal

Nem érdemes mindent úgy csinálni, mint ahogyan a főzőműsorokban látja az ember. A legtöbb ilyen adásban nem stimmel a főzési idő, gondok vannak higiéniával, és alig foglalkoznak az élelmiszer-biztonsággal.

Érdekes kutatást végeztek amerikai tudósok a tévés főzőműsorokkal kapcsolatban. Élelmiszer-biztonsági szempontból nézték ezeket a népszerű adásokat, és lehangoló eredményre jutottak, amiről a Journal of Nutrition Education and Behavior című tudományos folyóiratban számoltak be.

Úgy látták, hogy a vizsgált főzőműsorok többségében helyesen használták és tárolták a konyhai eszközöket, csupán az adások 12 százalékában volt gond ezekkel, nem úgy higiéniával. A vizsgált epizódok 50-88 százalékában baj volt a tisztasággal, a műsorok 95 százalékában volt gond a hőkezeléssel: alacsony volt a hőfok, és rövid a sütési idő. A zöldségmosásnál és a konyhai rongyok használatánál a műsorok szereplői 90 százalék feletti hibaarányt produkáltak.

A kutatást végző szakemberek úgy látják, az sincs rendjén, hogy a műsorok 13 százalékában volt szó az élelmiszer-biztonságról, ami igencsak mellékszerepnek tűnik, márpedig az ott szereplő sztárok nézők millióinak adhatnának hasznos tanácsot az élelmiszer-biztonságról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top