Gasztro

Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor? (X)

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.
Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor?

A Legjobb karácsonyi vacsora

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Szerbia – november 30., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Bulgária – December 7., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Magyarország – December 14., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Románia – December 21., szerda 21:00-kor

 

Az adventi hetek során minden szerdán egy-egy ország legjellegzetesebb karácsonyi menüinek elkészítési és tálalási fortélyait lesheted el a TLC A legjobb karácsonyi vacsora című műsorában. A magyar menüt Jókuti András, a Világevő blog szerzője készíti.

“A műsor alapötletét a csatorna regionális gondolkodásmódja, megközelítése adta. Eddig is volt helyi vagy nemzetközi főzőműsor, de regionális még nem. Mindannyian tudjuk, hogy mi történik a saját konyhánkban, vagy egy nemzetközi séf konyhájában, de nem tudjuk, mit főznek a szomszédaink. Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas csatornaigazgató.

November elején Bukarestben találkozott a négy séf, hogy megfőzzék a legjobb karácsonyi ételeket. Hagyományos eszközökkel, helyi receptek alapján készítették el saját országuk ínycsiklandó fogásait, míg a többiek megnézték és kommentálták a konyhai munkálatokat, majd a végén együtt kóstolták meg a menüt.

Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor?

A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát. A Világevő blog írója a rangos lyoni Bocuse intézet hallgatója volt, gyakornokként pedig Magyarország első Michelin-csillagos éttermében szerzett tapasztalatot. Gasztronómiai események házigazdája, műsorvezetője, így többek között a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyé, és a Budapest Gourmet fesztiválé. Jókuti természetesen halászlével indítja a menüt, és próbálja levenni kollégáit a lábáról. Persze a desszert sem maradhat el: így a vacsora végén a bolgár, a román és a szerb séfek egy igazi magyar mákosgubát is megkóstolhatnak.

A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke, és olyan neves éttermekben fordult meg, mint a berlini Hotel Bristol Kempinski, de egy svájci Michelin-csillagos étteremben is tanulta szakmája fortélyait. Ő stara planinát készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.

Romániát Florin Scripca – művésznevén Chef Foa – képviseli, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Kellemes személyiségével és profizmusával az ország egyik kedvencévé vált. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.

Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor?

A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be, aki tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a “hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Van még egy jó hírünk: nem csak a séfeket éri az a kiváltság, hogy részt vegyenek a nagy regionális karácsonyi főzőcskézésben. Bár a műsorban egymásnak szolgálják fel műveiket, az értékelés nem csak az ő feladatuk lesz, mert a nézők is szavazhatnak kedvenc ételeikre a műsorhoz kapcsolódó microsite-on. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje elérhető lesz, így nem csak szavazni lehet, hanem bátran bevethetjük a konyhában is, és a séfektől ellesett módszerrel mi is ételcsodákat varázsolhatunk az asztalra!

A legjobb karácsonyi vacsoracímű sorozatot a Discovery Networks International megbízásából a Paprika Latino Romania készítette. Executive producerként a Discovery Networks International oldaláról Charlotte Reid és Alexandra Tiganas, a Paprika Latino Romania oldaláról Adrian Boros vett részt a munkában.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top