Gasztro

Ha így főzöd a rizst, csökkentheted a kalóriatartalmát

Akár 60 százalékkal is csökkenthető a rizs kalóriatartalma, ha egy most felfedezett módszerrel készítik a népszerű köretet.

Az elhízás és a túlsúly egyre komolyabb problémát okoznak világszerte és ma már nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő országokban is rohamosan nő a túlsúlyos felnőttek száma.

A Sri Lanka szigetén található College of Chemical Sciences, Colombo kutatói nemrég az Amerikai Vegyészeti Társaság (American Chemical Society) konferenciáján mutatták be felfedezésüket.
A rizsben kétféle keményítő található, egy olyan, amelyet a szervezetünk képes feldolgozni és egy olyan, amelyet nem tud megemészteni. A keményítőt a vékonybél bontja le, azonban ha itt nem megy végbe a folyamat, a testünk nem fogja felvenni a rizsben található szénhidrátokat.

A kezelés nem változtatja meg a rizs ízét (Fotó: Tumblr)
A kezelés nem változtatja meg a rizs ízét (Fotó: Tumblr)

A kutatók rájöttek, hogyan lehet a rizs keményítőtartalmának jelentős részét emészthetetlenné tenni. Ehhez egy két lépésből álló folyamatot vizsgáltak meg: a rizs főzéséhez használt vizet felforralták, majd ehhez először egy teáskanál kókuszolajat, majd fél bögre rizst adtak. Az olaj képes bejutni a rizsben található keményítőszemcsékbe, ezáltal megváltoztatva a kémiai felépítésüket. A keményítő így ellenállóvá válik azokkal az enzimekkel szemben, amelyekkel a szervezetünk az emésztés során lebontja a keményítő molekuláit.

Főzés után 12 órára hűtőbe tették a rizst: ez a kutatók szerint kulcsfontosságú, ugyanis a hűtés hatására a keményítő kiválik a rizsszemekből. A molekulák ezután olyan kötéseket alakítanak ki, amelyektől a keményítő emészthetetlenné válik. Ez a változás visszafordíthatatlan, vagyis újbóli melegítés hatására sem alakulnak vissza a keményítő molekulái.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a folyamat mennyiben érinti a rizsben található további tápanyagok, például a kálium– vagy a magnéziumvegyületek kémiai felépítését, ahogy azt sem, hogy a keményítő feldolgozásán kívül van-e más hatása az emésztésre. Azt azonban megjegyezték, hogy ez a fajta kezelés nem módosítja a rizs ízét vagy textúráját. A továbbiakban különféle rizs- és olajfajtákkal kísérleteznek majd, hogy megállapítsák, melyek produkálják a legjobb eredményeket főzés közben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top