Gasztro

Ezekkel a trükkökkel tovább eláll az étel

Ugyan mindenki a legjobb tudása szerint tárolja az ételeket, sokszor sajnos ez sem elég ahhoz, hogy hosszú ideig eltartsuk azokat. Tudtad, hogy nem mindegy, hogy a hűtőben mit hová pakolsz?

Az ételek frissen tartásához az egyik legjobb megoldás a hűtés. A hűtő hidege lassítja a mikrobák szaporodását, és tovább frissen maradnak benne az ételek. A hűtőszekrények belső hőmérséklete nem egyforma mindenütt, így az a legszerencsésebb, ha megtanuljuk, mely polcon hány fok van, és hol milyen ételt érdemes tárolni. A leghidegebb a hűtő alsó polcán van, ez a húsok tárolására alkalmas. A középső polcon általában 5 fok a hőmérséklet, az a kibontott élelmiszerek és az ételmaradékok helye. Ide érdemes tenni a felvágottakat, a süteményeket, a tejtermékeket és a tojást is.

A felső polcon 8 fok van, oda jöhetnek azok a termékek, amelyek nem igényelnek hidegebbet. A hűtőajtó is melegebb rész, az italok és a fűszerek számára például tökéletes. A hűtőben mindig úgy tároljuk az ételt, hogy lefedjük és csomagoljuk azt. Így az élelmiszerek nem veszítenek olyan sokat a minőségükből. A főtt és sült ételek csak akkor mehetnek be, ha már szoba-hőmérsékletűre hűltek.

Dobozban vagy csomagolva

Vannak olyan ételek, amelyeket viszont vétek hűtőbe tenni, ugyanis a hideg inkább ront az állagukon. Sem a paradicsomot, sem az uborkát nem érdemes hűteni. Az egzotikus gyümölcsök sem szeretik a hűtést, de azokat a zöldségeket se tegyük be, amelyek még nem értek meg. A kenyérrel is kerüljük a hűtőt, az ugyanis ott hamarabb romlik meg. Inkább tartsuk papírzacskóban, vagy tekerjük tiszta, kenyeres ruhába. 

Ezekkel a trükkökkel tovább eláll az étel

A krumplinak és a hagymának a kamrában van a helye, azok sem igényelnek hűtést. A fehér lisztet is a kamrában kell tárolni, esetében az fontos, hogy légmentesen zárjuk le a dobozát. Így hosszú ideig tarthatjuk. A teljes kiőrlésű lisztet viszont érdemes a hűtőbe tenni, és ugyancsak légmentesen zárni a tartóját. A sajtnak azzal tesszük a legjobbat, ha sütőpapírba csomagoljuk, és úgy tesszük egy tárolódobozba. Nem kell a leghidegebb polcra tenni, de az sem gond, ha csak a kamrában kap helyet. A fűszerek közül a pirospaprika érzékeny a fényre és a hőre. Így ha szeretnénk megtartani a minőségét, érdemes fénytől védve a hűtőben tartani, de nem a leghidegebb részében.

Ne pazaroljunk

A hűtőszekrénybe úgy érdemes pakolni, hogy azok az élelmiszerek kerüljenek előre, amelyeknek a szavatossági ideje rövidebb. Így jobban észrevesszük, és jó esetben hamar el is fogyasztjuk őket. Fontos, hogy ne pazaroljunk, hiszen nemcsak a pénztárcánknak ártunk azzal, ha ételek kerülnek a szemétbe, hanem felrúgunk ezzel sok ésszerű, íratlan etikai szabályt is. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mennyien örülnének annak az ételnek, amely a nemtörődömség miatt a kukában landol.

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top