Gasztro

Megválasztották az év éttermét, most sem Budapesten van

Idén is kiosztották Gault&Millau-díjakat, az év éttermét idén sem a fővárosban találjuk meg. A kalauz szerkesztői szerint roppant izgalmas év volt a mostani, több neves étterem élén történ váltás.

Kedden jelent meg a 2017-es Gault&Millau gasztronómiai kalauz magyarországi kiadványa, ami egybeesett a díjkiosztó ünnepséggel is. Az Év Étterme díjat idén a mádi Gusto Kulináris Élményműhely kapta, míg tavaly az Alabástrom a lett a díjazott, annak ellenére, hogy a legtöbb pontot az Onyx kapta idén is, egész pontosan 17-et. A díjátadón jelen volt a Gault&Millau francia tulajdonos-igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a Michelinnel ellentétben a GM inkább a konyhafőnököket értékeli, mintsem az éttermet. Az Év konyhafőnöke Pesti István lett, aki Michelin-csillagot kapott tavaly a Tantiban, de azóta már Tatán vezeti a Platán éttermet, ami 15 pontot kapott.

Kiosztották az alternatív Év étterme-díjat, ezzel erősítve az igen gyenge gasztronómiai középmezőnyt. Ide tartoznak a street food kategóriába esők és az egyszerűbb vendéglők is. Az alternatív Év étterme-díjat egy alig egy hónapja nyílt étterem, a budapesti Beszálló Food Bar kapta.

Garai Ádám, az Olimpia étterem 24 éves szakácsa a magyar gasztronómia reménysége elismerést érdemelte ki, míg az év vidéki étterme a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához kapta ezt az elismerést, ami 17 éve ugyanazzal a séffel várja a vendégeket. Az év feltörekvő étterme díjat az Őrségben lévő Pajta étterem kapta, míg az év borászata a budaörsi Szentesi pince lett.

Gault&Millau egy 1–20 közötti pontrendszerben értékeli az éttermeket, jelenleg 12 országban. A húszpontos értékelési rendszerben a 11–12 pont már jó szívvel ajánlható konyhát jelent, a 15–16 pont jelenti a kiváló konyhát, a 17–18 a kiemelkedő konyhát, ha pedig egy étterem 19 pontot kap, az azt jelenti, hogy a világ legjobb éttermei közé tartozik, ilyen nálunk nincsen – írja az index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top