Gasztro

Eszméletlen finom sajtos receptek

Olvadt vagy ropogós, cheddar, gruyere vagy camembert – szinte mindegy is, csak sajt legyen! A melegszendvicstől a csirkén keresztül a tésztákig – egyszerűen mindennel passzol, sőt nemcsak passzol, de még fel is dobja egy kis sajt. Összeszedtünk 11 isteni receptet, de előre szólunk, hogy egyik gusztább, mint a másik.

Szinte minden gyerek imádja a rántott sajtot, jobbnál jobb sajtos melegszendvicsekkel éljük túl a hideg téli estéket, és akkor a pizzáról, lasagnéról, nem is beszéltünk, pedig kevés jobb dolog van az olvadt sajt és a paradicsomszósz találkozásánál. 11 fantasztikusan finom sajtos receptet hoztunk, melyekkel akár reggeltől estig Kvarg Lipóttá válhatunk. 

Isteni finom sajtos szendvics grillezve

Hozzávalók:

  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • 8-10 dkg vaj
  • kevés olívaolaj
  • 25-25 dkg reszelt cheddar és gruyère sajt
  • 1 tk. mustár
  • fél tk. paprika
  • negyed tk. őrölt bors

A sajtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük. Egy grilltálcára öntjük, és a grillen megolvasztjuk a fűszeres sajtkeveréket. A kenyérszeletek mindkét oldalát megvajazzuk, és enyhén meglocsoljuk olívaolajjal is. A kenyereket a grillrácson megpirítjuk, majd két-két kenyérszelet között elosztjuk a megolvadt sajtot, és az olvasztott sajttal töltött szendvicseket alufóliába csomagolva visszatesszük még a grillre pár percre, majd tálaljuk.

 
Tipp: még jobb lesz, ha néhány szelet bacont is teszünk a kenyérszeletek közé!

 

Sajttal és hagymakrémmel töltött kenyér

Ezt a sajtos töltött kenyeret ki kell próbálnod!

Hozzávalók: 

  • 100 gramm cheddar sajt
  • 100 gramm mozzarella
  • egy csokor újhagyma apróra vágva
  • 70 gramm vaj
  • egy tetszőleges rusztikus kenyér (0,25 vagy 0,5 kg-os)
  • szezámmag
A kenyeret bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben marad. A tepsit kibéleljük alufóliával, rátesszük a kenyeret, majd elkezdjük bele rakni (SOK TÜRELEMMEL) a sajtot. A hagymát leöntjük az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a szezámmagot. Ha az összes sajt belekerült a kenyérbe, akkor  belekanalazzuk a mélyedésekbe a vajas hagymaszószt. Betakarjuk a fóliával és 15 percig 180 fokon sütjük a töltött kenyeret.

Forrás: The Kitchn

Csirkés-sajtos töltött bagett

Eszméletlen finom sajtos receptek

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

  • 1 csirkemell
  • 2 bögre liszt
  • 4 tojássárgája
  • 2 bögre zsemlemorzsa
  • 1 bögre olaj a sütéshez
  • 1 nagy bagett
  • 10-12 szelet mozzarella
  • marinara szósz

A fokhagymás vajhoz:

  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. petrezselyem felaprítva
  • 1 ek. reszelt parmezán
  1. Egycentis darabokat vágj a csirkemellből.
  2. A lisztet, a zsemlemorzsát és a tojássárgáját tedd három külön tálba. Panírozd be a csirkét: először mártsd lisztbe, tojásba majd végül a zsemlemorzsába.
  3. Süsd ki olajban a csirkefalatokat.
  4. A bagettet vágd fel 3-4 darabra. Egy késsel vájd ki a belsejét.
  5. Két mozzarellaszeletbe csavarj bele egy csirkefalatot. Ezt dugd bele a bagett belsejébe.
  6. Készíts kis szeleteket a töltött bagettből, majd alufóliával bélelt tepsire helyezd őket.
  7. Keverd össze a vajat, a petrezselymet, a fokhagymát és a parmezánt. Ezzel kend meg a bagett tetejét.
  8. Tekerd rá az alufóliát, majd 175 fokos sütőben süsd 20 percig.
  9. Fogyassz hozzá paradicsom- vagy marinara szószt.

Sajtos hot dog

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 8 szelet lapka sajt
  • 8 megfőtt virsli
  • 8 pálcika
  • 2 csésze liszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. bors
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 és 1/2 csésze tej
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • ketchup, mustár, majonéz

A megfőtt virsliket tekerd a sajtszeletekbe, majd dugd a közepükbe a pálcikát. Tedd őket 20 percre fagyasztóba.

Keverd össze alaposan egy nagy tálban a lisztet, a sót, a borsot, a sütőport, a tejet és a tojást, majd öntsd át egy hosszú pohárba.

Ebbe a pohárba mártsd bele a virslipálcákat, majd forró olajban süsd ki őket aranybarnára! Csepegtesd le róluk az olajat, és már eheted is ketchuppal, mustárral, majonézzel.

Forrás: Tasty

Sütőben sült sajtos tészta

Eszméletlen finom sajtos receptek

Hozzávalók:

  • 3 ek. liszt
  • 0,5 kg penne tészta
  • 15 dkg kolbász
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 ek. vaj
  • 4 csésze tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 25 dkg sajt

A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Cheddaros csirke

Eszméletlen finom sajtos receptek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 hagyma
  • 1 babérlevél
  • 3 szegfűszeg
  • 6 dl tej
  • 10 szem bors
  • 60 g liszt
  • 60 g vaj
  • só, bors
  • 1 tk. szerecsendió
  • 4 csirkemell
  • 2 felvert tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • reszelt cheddar sajt
  • növényi olaj a sütéshez
  1. A meghámozott hagymához tűzd hozzá a babérlevelet a szegfűszeggel.
  2. A tejet tedd fel főni, dobd bele a hagymát és a borsszemeket. 20 perc után vedd le a tűzről.
  3. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Tedd hozzá a lisztet, némi tejet, sózd, borsozd. Add hozzá a szerecsendiót.
  4. A csirkemelleket készítsd el úgy, mintha rántott húst csinálnál.
  5. Ezután helyezd őket tepsire, kend meg az öntettel, és szórd meg bőségesen cheddar sajttal.
  6. Grill fokozaton süsd 5 percig. Tálald krumplival, zöldségekkel, tartármártással.

Sajttál almával és szőlővel

Hétvégi menü sajtimádóknak

Hozzávalók:

  • kék penészes sajt
  • Brie sajt
  • Cheddar sajt
  • Ementáli sajt
  • alma
  • szőlő

A sajtokat felszeleteljük, felkockázzuk, és egy tányérra halmozzuk sajtonként csoportosítva. Közvetlenül tálalás előtt megmossuk a gyümölcsöket, az almát felszeleteljük, a szőlőt szemenként a sajttálra tesszük. 

Rozmaringos sült camembert

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

 

Hozzávalók:

  • 1 camembert
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fehérbor
  • pár szál kakukkfű
  • pár csipet őrölt bors
  • 1 ek. olívaolaj

A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor bagettel.

Kecskesajtos felfújt

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

Hozzávalók:

  • 45 dkg (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss) spenótpüré
  • 8 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 gerezd, apróra vágott fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • néhány csepp citrom leve
  • 15 dkg kecskesajt

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.

Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.

Sajtos-brokkolis gnocchi

Ezután nem maradsz éhes: sajtos-brokkolis gnocchi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 100 g zöldbab
  • 100 g brokkoli
  • 500 g gnocchi
  • 100 g reszelt mozzarella
  • 100 g reszelt parmezán
  • 50 ml tejszín
  • 1 tk. bors
  1.  Forralj fel egy fél lábosnyi vizet, majd közepes lángon főzd benne pár percig a zöldbabot és a brokkolit.
  2. Vedd ki a vízből a zöldségeket és tedd félre őket. A megmaradt vízbe dobd bele a gnocchit és főzd 2 percig (amíg fel nem jön a víz tetejére). Ha kész, öntsd le róla a vizet.
  3. Keverd a zöldségeket, a sajtot, a tejszínt és a borsot a gnocchihoz, majd az egészet öntsd át egy kerámiatálba.
  4. Tedd 180 fokos sütőbe, 5 percre. Jó étvágyat!

Forrás: Proper Tasty

Baconös-sajtos héjában sült krumpli

Eszméletlen finom sajtos receptek

Hozzávalók:

  • 4-6 nagyobb krumpli
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • reszelt sajt
  • bacon felkockázva
  • ízlés szerint só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl

A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.

A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.

Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.

A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, elkészült a mennyei gyors vacsora. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát. 

Még több sajt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top