Gasztro

Alig volt hús a Lidl virslijében – kivonták a forgalomból

Levetette a Lidl polcairól a baromfivirslit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert sokkal kisebb volt a hústartalma, mint ami a Magyar Élelmiszerkönyvben szerepel.

Negyven százalék helyett csak 18 százalék húst talált a Nébih a Lidl Magyarország Bt. BARONI márkanevű baromfivirsli termékében, így azt a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően nem lehetett volna virslinek hívni. Bár a virslire nagyon hasonlító termék címkéjén szerepel, hogy 43% “csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, azaz MSM-et tartalmaz, ám az Európai Uniós elvek szerint az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számít bele.

Mivel a fentiek alapján jogellenese hozták forgalomba a terméket, ezért a Nébih kivonta a forgalomból a Lidl BARONI baromfivirslijét.  

  • A termék fogyaszthatósági ideje: 29.10.16. (lejárt a szavatossága is?)
  • Tételazonosítója: L:11732 0310280

2017-től tovább szigorodnak a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai. A virslinél például 51 százalékra emelik a hústartalmat, az MSM maximális mennyiségét pedig 10 százalékban határozzák meg.

Frissítés: Kedd este a Lidl közleményt bocsátott ki, miszerint: Az 1 kg-os, vákuumcsomagolt BARONI termék NÉBIH általi visszahívása kapcsán a Lidl Magyarország kijelenti, hogy a szóban forgó terméket a NÉBIH nem minőségi kifogás okán hívta vissza, a termék minősége hatósági szempontból kifogástalan. Kizárólag a termék megnevezése nem felel meg a jelenlegi hazai jogszabályi előírásoknak, ezért a terméket a Lidl Magyarország a hatóság határozatának értelmében a mai nappal visszahívta az értékesítésből. A Lidl Magyarország által forgalmazott 14-féle virsli közül 8 termék 80% fölötti hústartalommal rendelkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top