Gasztro

Sült gesztenye házilag – 4 trükk a sikerhez

Gesztenyét sütni házilag sokkal, de sokkal egyszerűbb, mint azt eddig gondoltad. Sőt semmi nehézség nincs benne, csupán néhány trükköt kell megismerned a sikerhez. És most megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat. Akkor gesztenyesütésre fel!

Ugye sokszor mentél már el utcai gesztenyeárusok mellett, és érezted a frissen sült gesztenye különleges illatát? Sőt talán már meg is kóstoltad. Mennyei, igaz? Nos, eláruljuk, semmi ördöngösség nincs a sütésében. Néhány trükköt mindenesetre nem árt tudni a sikerhez.

A házi sült gesztenye első trükkje a minőség

Igen, nagyon nem mindegy, milyen fajtájú, melyik országból származó gesztenyét vásárolsz a boltban, a zöldségesnél vagy a piacon. A tökéletes sült gesztenyéhez alkalmas fajták hazánkban, Erdélyben és Olaszországban teremnek – legalábbis amelyek közül az itthoni boltokban válogathatsz. És a gesztenye esetében különösen érvényes, az olcsóbb valóban gyengébb és ízetlenebb is. Szóval a kínait nem igazán javasoljuk.

A házi sült gesztenye második trükkje a válogatás

Ha teheted, magad válogasd egyesével a szemeket. Amelyiket kicsit is puhának, levegősnek érzed, az nagy valószínűség szerint már napok óta várja vásárlóját, frissnek csöppet sem mondható, ellenben penészesnek annál inkább. A nagyobb, kemény és egészséges gesztenyéket tedd a kosaradba, azok között kevésbé valószínű, hogy rosszat választanál.

A házi sült gesztenye harmadik trükkje a beáztatás

Bizony, a gesztenyéket a sütést megelőzően vízbe kell áztatni. Ehhez először is mosd meg a szemeket, majd a közepükre késsel óvatosan és nem túl mélyen vágj keresztet. A vízzel töltött edényben hagyd 30 percig állni. Ezzel a trükkel egyrészt egyenletesebben sül át a gesztenye, másrészt a héjból is jóval egyszerűbben tudod majd kibontogatni. Az áztatás pedig abban segít, hogy sütés közben a szemek ne száradjanak ki, ne keményedjenek meg.

A házi sült gesztenye negyedik trükkje a sütés

A gesztenyét sütheted parázson, de természetesen a sütőben is nagyon finom lesz. Utóbbi esetében – a sütő típusától függően – 250-260 fokra melegítsd elő a sütőt, majd a beáztatott gesztenyéket tepsin egyenletesen elosztva told a sütőbe, és süsd 25-30 percig. Az apróbb szemeket süsd rövidebb, míg nagyobb szemeket hosszabb ideig. Ha ennyi is kevés lenne, told vissza még 5 percre. Akkor jó, ha úgy tűnik, mintha kifordulna a héjból, és a héj kellően megsült. Az sem baj, ha a szemek kívülről kissé megfeketednek.

Sült gesztenye házilag - szuperegyszerű recept

További gesztenyés cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top