Gasztro

Az ázsai konyha titka – Ezért élnek sokáig a Távol-Keleten

Az ázsai konyha egzotikus, pikáns ízei nemcsak finomak, de ha jól készítjük el az ételeket, egészségesek is! Fedezd fel az ízek, színek és illatok kavalkádját és edd magad egészségesre!

Ázsiában kiemelkedően magas életkort élnek meg az emberek, titkuk azonban egyszerűbb, mint hinnénk. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a friss fűszerek és alapanyagok nemcsak a testi, hanem a lelki egyensúlyhoz is hozzájárulnak.

Az ázsai konyha titka - Ezért élnek sokáig a Távol-Keleten
 

A fűszerek gyógyhatásai

Az ázsiai konyha fűszerei egyben gyógynövények is, tehát nemcsak karakteres ízt kölcsönöznek az ételeknek, hanem az egészségünkre is jótékonyan hatnak. A friss chili és a lime bővelkedik A-, C- és K-vitaminban, a citromfű remek kálium és vas forrás, ráadásul egy stresszesebb időszakban természetes nyugtatóként, feszültségoldóként is használhatjuk. A kurkuma jó gyulladáscsökkentő, a fokhagyma hatékony vértisztító, jó hatással van a koleszterinszintre és segít csökkenteni a vérnyomást. A koriander, a bazsalikom és a gyömbér serkentik az emésztést, a curry pedig remek D-vitamin forrás és erősíti az immunrendszerünket.

Só helyett halszósz

A só nélkülözhetetlen a legtöbb étel készítése során, azonban az ázsiai konyha a só helyett jellemzően a halszószt használja. Próbád ki te is ezt a szószt, és nemcsak a sót helyettesítheted vele, hanem az ételek is sokkal ízletesebbek lesznek. A fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó halszósz kiváló sópótló, és az ételek ízét is intenzívebbé, karakteresebbé teszi.

Friss alapanyagok, harmonikus ízvilág

A távol-keleti ételek ideális esetben friss alapanyagokból készülnek, nem főzik túl a zöldségeket, sem az omega-3-ban gazdag halakat, inkább grillezik, pirítják, hogy megőrizzék frissességüket és az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. A zöldségek nem pépesek, hanem roppanósak, a fűszerek pedig frissek és változatosak. Az ázsiai konyhában fontos szerepet kap az ízek harmóniája, vagyis az édes, a savanyú és a sós ételek váltakozása. A kiegyensúlyozott ízek a testi harmónia mellett a lélek egyensúlyát is segítenek megteremteni.

Egészséges alternatívák

Az ázsiai ételek édesítéséhez cukor helyett kókuszcukrot és a pálmacukrot használnak, és a sokak számára nehezen emészthető tejtermékeket mellőzik. A távol-keleti konyha kókusztejet használ, ami a tejjel ellentétben nem terheli meg a gyomrot és nem okoz emésztési problémákat sem. A búzaliszt sem tartozik az ázsiai konyha alapanyagai közé, helyette a rizslisztet részesítik előnyben, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.

Az ázsai konyha titka - Ezért élnek sokáig a Távol-Keleten

 

Akkor esznek, ha éhesek

Ázsiában általában akkor esznek az emberek, ha éhesek – ez elsőre evidensnek tűnhet, azonban, ha jól belegondolsz, a nyugati társadalmaknál ez egészen máshogy működik. Mi eszünk örömünkben, bánatunkban, unalomból, vagy kompenzáció gyanánt, tehát nagyjából mindig. Ezzel szemben tőlünk keletre az emberek odafigyelnek szervezetük jelzéseire, így az ételekből annyit esznek, amennyi jól esik, nem pedig pukkadásig.

 

Még több távol-keleti konyha az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top