Gasztro

Íme a házi birsalmasajt receptje

Készíts magad házilag birsalmasajtot. Tartósítószermentes, egyszerű, könnyen kivitelezhető recept. Önmagában is nagyon finom, de francia sajtokkal és friss, ropogós kenyérrel vagy sült húsok mellé tálalva sem könnyű abbahagyni.

A birsalmasajt valójában egy különleges lekvár, csak épp szilárd állapotú, és a befőzést követően nem töltik befőttes üvegekbe, hanem szép tálakra helyezve dióval, rokfort sajttal kínálják. De ez olyan finom, hogy önmagában desszertként is megállja a helyét. Mivel meglehetősen édes, túl sokat nem is lehet belőle egyszerre megenni. Készíts házi birsalmasajtot. Mutatjuk a receptet és azt is, hogyan csináld.

A házi birsalmasajt hozzávalói

  • 1,5 kg birsalma
  • 50 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja

Így készül a házi birsalmasajt

Alaposan mosd meg a birsalmákat. Vágd negyedekre, távolítsd el a magházat és a szárat, megpucolni ehhez a recepthez nem kell. Tedd nagyobb főzőedénybe, öntsd fel a vízzel, add hozzá a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Lassú tűzön, a forrástól számítva nagyjából 1 órán át főzd. Időként mindenképpen kevergesd meg.

A főzést követően szűrd le a főzővizet, de ne öntsd ki. Turmix- vagy robotgép segítségével pürésítsd a gyümölcsöt, ha szükséges a félre tett léből tölts hozzá keveset.

Keverd a birsalmához a cukrot, majd a citromlevet, tedd vissza a tűzre és nagyon lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett csak addig főzd, amíg a cukor teljesen föloldódik. Vedd le az edényt a tűzről, és fedővel lefedve pihentesd a birsalmasajtot 2-3 órán át.

Végül bélelj ki egy porcelán vagy üveg hőálló edényt fóliával vagy sütőpapírral, és töltsd bele az elkészült dzsemet. A tetejére tehetsz néhány szem mandulát vagy diót. Fedd le fóliával vagy a saját fedőjével az edényt, és legalább 12 órára tedd a hűtőszekrénybe. A birsalmasajtot szeletelve kínáld.

Íme a ház birsalmasajt receptje

További birsalmás receptet találhatsz az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top