Gasztro

Hétvégi kedvencünk: citrompite házilag

Édesszájú a család? Akkor süss valami finomat a hétvégén! Legyen az a finomság egy gyönyörű citrompite, amiből garantáltan nem marad egy morzsa sem.

Citrompite

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 180 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 tk. szódabikarbóna

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 70 g liszt
  • 200 g cukor
  • 6 egész tojás
  • 70 ml tej
  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

Még több pite az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top