Gasztro

Sütőtökrajongók, szevasztok! – 12 recept, ami bearanyozza a szezont

Az ősz egyik sztárja a konyhában sütőtök: esszük sütve, főzünk belőle levest, egyre több és jobb sütőtökös receptet próbálunk ki, és így is van ez jól. A sütőtök sokoldalú alapanyag, még akár az egészséges étrend különböző irányzataiba is be lehet illeszteni. El is indítjuk a szezont egy gyűjteménnyel, és néhány hasznos információval, amit jó tudnia minden sütőtökrajongónak.

8 dolog, ami miatt szeretjük a sütőtököt

  • Finom, egészséges, ráadásul az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrás a tök. 
  • 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, sülve különleges csemege
  • Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, ám annál gazdagabb A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, de bőven van benne karotin is. Ásványi anyagok bő forrása, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vértisztító, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású. 
  • Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata is.
  • A sütőtök kipréselt leve is aranyat ér: ha megfázáskor elkortyolgatjuk, gyógyítja a gyulladt nyálkahártyát, de töklé fogyasztásával csökkenhet az asztmás rohamok gyakorisága, az allergikus tüsszögés és köhögés. Pakolásként használva A-vitamin-tartalma gyógyír a pattanásos bőrre.
  • leghatékonyabb ásványianyag- és vitaminforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ebből akár naponta fogyaszthatunk 1-2 kiskanálnyit.
  • Jól eltartható nyersen, és a hideget is egészen jól tűri. Az egészben vásárolt tök akár hetekig is eltartható sötét helyen.
  • Édeskés, de alapvetően semleges íze miatt nagyon jól állnak neki a fűszerek: a sáfránytól a vanílián keresztül a fahéjig hosszú a sütőtökkel harmonizáló fűszerek sora, de nagyon jól illik hozzá a narancs és a kókusz is. 

 

A sült tök készítésének titka

Őszi kedvenceink: sült gesztenye, sütőtök, gesztenyepüré

Sütésre inkább a hosszúkás, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a klasszikus tök. A legjobb, ha a legsárgább fajtáját választjuk: nemcsak a húsa, de magjának fogyasztása is biztosan jó hatással lesz szervezetünkre.

  • Alaposan megmossuk, majd megtörölgetjük a sütőtököt
  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
  • A tököt feldaraboljuk, magjait eltávolítjuk. 
  • A darabokat a sütőpapírra tesszük és sütőbe toljuk 80-90 percre. 
  • Ha nem puhult meg eléggé, visszatoljuk a sütőbe.
  • Ha pirultabban szeretjük, akkor a 80 perc letelte után növeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra és toljuk vissza a tepsit további 5-10 percre.

Almás sütőtökleves

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) 
  • 1 nagy alma
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 kis gerezd fokhagyma 
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető) 
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe) 
  • tengeri só, frissen őrölt bors 
  • friss snidling
  • pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz

Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.

A klasszikus sütőtökkrémleves 

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 l víz
  • 1 zöldség- vagy csirkeleveskocka vagy levesalap
  • 2,5 dl tej vagy kókusztej
  • ízlés szerint só, bors

Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és kockázd fel, az így kapott mennyiség legyen egy kilónyi.

Serpenyőben hevítsd fel az olajat, dobd rá a vöröshagymát, 5 percig pirítsd, majd a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is add hozzá. Folyamatos kevergetéssel, ügyelve nehogy a fokhagyma megégjen, egy percig hagyd a tűzön, majd vedd le az edényt.

A leveskockát vagy házias levesalapot a felforralt vízbe dobva 2-3 percig rotyogtasd. Add hozzá a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit kb. 10 perc alatt főzz puhára. Ízlés szerint sózd, borsozd. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével krémesítsd. Tedd vissza az edényt a tűzre, öntsd hozzá a tejet vagy a kókusztejet, és forrald további két-három percig.

Pirított tökmaggal vagy vajon átforgatott kenyérkockákkal tálald a sütőtökkrémlevest.

Sütőtökös–túrós hamis quiche

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet
 

Hozzávalók:

  • kb. 400 g mirelit leveles tészta kiolvasztva
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 10 dkg túró
  • 5 dkg juhtúró
  • 20 dkg sült tök

A sült tököt felkockázzuk, a kiolvasztott leveles tésztát kinyújtjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőtálat. A leveles tésztával kibéleljük a kivajazott sütőtálat, majd villával megszurkáljuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót és a juhtúrót és összekeverjük. A keveréket a tésztára öntjük és beleszórjuk a felkockázott sült tököt. Sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Sütőtökös-parmezános palacsinta

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 120 g sült sütőtök
  • 125 g natúr joghurt
  • 200 ml tej
  • 1 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g liszt
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
  • a sütéshez extra szűz olívaolaj
  • 150 ml tejföl
  • 50 g rukkola
  • parmezánforgács

A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.

Darált húsos, sütőtökös quiche

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet
 

Hozzávalók 4 személyre: 
A tésztához: 

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 12,5 dkg vaj, felkockázva
  • fél tk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek hideg víz 

A töltelékhez: 

  • 1 csokor újhagyma 
  • 1 fej lila hagyma
  • 5+1 ek. olaj 
  • 30 dkg darált hús 
  • 1 db paradicsom
  • só, bors
  • 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 2 tojás 
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 dl főzőtejszín

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva fél órát hűtjük. A töltelékhez az újhagymát felkarikázzuk, a lila hagymát félbevágjuk, így aprítjuk. Serpenyőben 5 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a darált húst, és “morzsásra” pirítjuk. A  paradicsomot felkockázva a darált húshoz adjuk, öt percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalát az 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk, sütőpapírral letakarjuk, sütőbabot öntünk rá, majd 180°C-on 15 percig elősütjük. A babokat leöntjük róla. A tojásokat felverjük, elkeverjük a fetával és a tejszínnel. A darált hússal összeforgatjuk, majd a tésztára teszünk egy réteg sütőtököt, ráöntjük a darált húst. A tetején elrendezzük a maradék sütőtökszeleteket, és 180°C-on további 25-30 percig sütjük.

Sütőtökös sajtgolyó

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:

  • 200 g reszelt sajt
  • 120 g sült sütőtök
  • 1 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 10 rozmaringlevél
  • frissen őrölt fekete bors
  • a sütéshez napraforgóolaj

A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.

Sörtésztás zöldségek fokhagymás mártogatóssal

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség) 
  • 20 dkg sárgarépa 
  • 20 dkg fehérrépa 
  • 20 dkg paszternák 
  • 20 dkg padlizsán
  • 20 dkg kaliforniai paprika 

A tésztához: 

  • 3 tojás
  • 10-15 dkg liszt 
  • 1 tk. só 
  • 2 dl sör
  • olaj a sütéshez

A mártogatóshoz: 

  • 1 csokor petrezselyem 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl

A zöldségeket hámozzuk meg, csíkozzuk fel azonos méretűre. A tésztához a felvert tojásokat keverjük el a liszttel, a sóval, adjuk hozzá a sört. A tészta ne legyen túl sűrű. Nagy serpenyőben hevítsünk fel olajat, adagonként mártsuk meg a zöldségeket a sörtésztában, majd hirtelen süssük ropogósra. Azonnal tálaljuk az apróra vágott petrezselyemmel és az aprított fokhagymával elkevert tejföllel.

Sütőtökös amerikai palacsinta

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 3/4 bögre sütőtökpüré
  • 2 tojás
  • 1,5 bögre tej
  • mogyorónyi vaj
  • juharszirup

A sült sütőtököt turmixoljuk össze egy kanál tejjel.

Tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, üssük hozzá a tojásokat (nem szoktam elválasztani), adjuk hozzá a sütőtökpürét, és a tej hozzáöntésével keverjük csomómentesre.

Egy palacsintasütőt kenjünk ki kevés vajjal és kisebb halmokba süssük ki a minipalacsintákat.

Tálaláskor öntsünk rá juharszirupot.

Sütőtökös csokitorta

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához 
(a 26 cm átmérőjű formához az itt megadott 
mennyiségek dupláját kell venni)

A csokis alaphoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg búzaliszt
  • fél mk. sütőpor
  • 4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)

A sütőtökkrémhez:

  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • fél mk. őrölt fahéj
  • fél mk. őrölt gyömbér
  • 2 csapott ek. liszt

A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.

A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.

Lisztmentes sütőtökmuffin

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók 9 darabhoz:

  • 65 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) 
  • 4 egész tojás
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna 
  • 15 dkg füstölt sajt 
  • 1 csokor újhagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 8-10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya 
  • só, frissen őrölt bors
  • vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük, majd turmixoljuk össze. Az apróra vágott újhagymát dinszteljük a felkockázott szalonnával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felaprított zsályát. Süssük a szalonnát ropogósra. Keverjük el a hagymás szalonnát a tökpürével. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is, sózzuk, borsozzuk. Vajazzuk és zsemlemorzsával szórjuk meg egy muffintepsi 9 mélyedését, töltsük bele a tésztát, és 35-40 perc alatt süssük készre a muffinokat. Hagyjuk kihűlni, borítsuk ki a formából. 

Sütőtökös frittata

Minden, amire sütőtökszezonban szükséged lehet

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez kakukkfű
  • sütéshez olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 25 dkg sütőtök
  • ízesítéshez só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.

A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.

További sütőtökből készíthető ételek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top