Gasztro

Ha ilyen kukoricakonzervet vettél, semmiképp ne egyél belőle!

Kivonják a forgalomból a Suma egyik csemegekukoricáját, mert a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt a Clostridium botulinum okozta ételmérgezés lehetősége állhat fenn.

Magyarországra is került abból a Franciaországból származó édes csemegekukoricából, melyről kiderült, hogy ételmérgezést okozhat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett információ szerint a Suma Organic Sweetcorn (organikus édes csemegekukorica) 340 grammos változata – amely 2019.08.31-ig őrzi meg a minőségét – érintett, más Suma-termék nem.

Ha ilyen kukoricakonzervet vettél, semmiképp ne egyél belőle!

A Nébih közleménye megjegyzi, hogy ha a gyártás során a hőkezelés nem volt megfelelő, a Clostridium botulinum nevű baktérium spórái kicsírázhatnak, és kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozó mérgező anyagot (botulinum toxint) termelhetnek. A botulinum toxin által okozott megbetegedést botulizmusnak nevezzük.

A botulizmusról

A Clostridium botulinum egy rendkívül ellenálló baktérium, melynek anyagcsereterméke, toxinja a botulizmus nevű betegség tüneteit okozza. A baktérium a toxint rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, már 1 mikrogramm is halálos.

Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben “csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top