Gasztro

A répától nem lesz jobb a látásod, de azért nem baj, ha eszed!

A sárgarépát általában azzal szokták adagolni a gyerekeknek, hogy attól jobban fognak látni, esetleg attól fognak tudni fütyülni. Bár utóbbiról nincs hivatalos álláspontja a tudománynak, az előbbi még egy a második világháborúban alkalmazott trükkhöz is jó volt. A tudománynak picit más a véleménye.

A britek a második világháborúban kezdték alkalmazni a repülőgépeket érzékelő radartechnológiát, azonban annak érdekében, hogy az ellenség ne tudja ezt, azt kezdték el terjeszteni, hogy a brit pilóták azért látnak olyan jól a sötétben, mert sok répát esznek.

Tény, hogy a sárgarépa rengeteg béta-karotint tartalmaz, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít. Ez a molekula aztán egy sor olyan működéshez járul hozzá, amelynek köze van a látáshoz, például az A-vitaminnak köszönhetően képes a szemünk hozzászokni a sötétséghez.

Az is igaz, hogy a fejlődő országokban, ahol az emberek étrendjében kevés az A-vitamin, ilyen jellegű étrendkiegészítők fogyasztása után javulást tapasztaltak a látásukban, azonban ezt csak akkor tudták megfigyelni, ha a látási problémák az elégtelen táplálkozással álltak összefüggésben.

A fejlettebb régiókban élő emberek akár hónapokig is nélkülözhetnék az A-vitamint, és csak akkor kezdene el érződni a hiánya. A testünk ugyanis a májban tárolja ezt a vegyületet, amelyet aztán képes megfelelő adagokban kibocsátani.

Vagyis nem arról van szó, hogy az A-vitaminban gazdag sárgarépa fogyasztásától javulni fog a látásunk, hanem arról, hogy a béta-karotin bevitelével biztosíthatjuk, hogy ne romoljon a szemünk. Tehát a közkeletű vélekedés ugyan tudományosan nem pontos, de arra rámutat, hogy érdemes változatosan és vitamindús ételeket fogyasztva táplálkozni.

További cikkek látással kapcsolatban az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top