Gasztro

Ezeket az ételeket soha ne melegítsd újra!

Sokan melegítünk újra olyan ételeket, amiket nem lenne szabad. Nemcsak egyszerű rosszullétet, de komoly betegséget is okozhat az újabb hőkezelés, legyen szó akár mikrózásról, újrafőzésről vagy újrasütésről .

1. Csirke

A magas fehérjetartalmú húsok, mint például a csirke több emésztési problémát is okozhat, ha egy-két nap után újramelegítjük.

A legjobb módja a megmaradt hús elfogyasztásának, ha hideg salátába vagy szendvicsbe tesszük.

Ételek, amiket eszedbe ne jusson újramelegíteni

2. Spenót

A spenót, mint számos leveles zöldség, gazdag vasban, és tele van nitrátokkal. Ha újramelegítjük, ezek a nitrátok nitritekké változhatnak, illetve egyéb rákkeltő anyagokká.

3. Tojás

Ez a fehérjében gazdag reggeli ételt sem szabad újramelegíteni. Hiszen ennek hatására mérgező anyagok szabadulhatnak fel, s ez könnyen komoly bántalmakat okozhat az emésztőrendszerben.

4. Gomba

Fehérje-összetétele miatt ajánlatos lenne még aznap elfogyasztani, amikor készült.

Mielőtt gombát főzöl, gondold át, hogy el tudod-e fogyasztani aznap, ha nem, jobb, ha inkább kisebb mennyiségben készíted el.

5. Rizs

Az amerikai Food Standards Agency szerint, aki szobahőmérsékleten tárolt rizst fogyaszt, könnyen kaphat ételmérgezést, mert a rizsben található baktériumok továbbra is jelen vannak még akár az újramelegítés után is.

6. Fehérrépa

A fehérrépa gyakori összetevője a levesnek, pedig nagy mennyiségben található benne nitrát, ami könnyen mérgezést okozhat az újramelegítés után.

7. Olaj

Az olyan olajoknak, mint a szőlőmag, dió, avokádó, mogyoró és lenmag olaja, nagyon alacsony az égéspontja, nem ajánlatos melegíteni őket, mert könnyen avasodnak.

Ezért ne használjuk őket, sütésre vagy főzésre, inkább csak ízesítőnek hideg salátákhoz.

8. Cékla

A cékla hasonlóan gazdag nitrátokban, mint a spenót.

Újramelegítése sok bajt okozhat, ezért a legjobb, ha a maradék céklát hidegen esszük.

9. Saláta

A zöld leveles zöldségekről általában elmondhatjuk, hogy az a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Főzzük persze, ha mindenképpen azt szeretnénk, de soha ne melegítsük újra, mert olyan nagy mennyiségű nitrátot tartalmaznak, hogy komoly bajt okozhatnak.

10. Burgonya

A burgonya igen tápláló étel, de elveszíti tápértékét, ha hosszú ideig hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

A krumpli olyan komoly betegségeket okozhat, mint például a az ételmérgezés.

Forrás: msn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top