Gasztro

Túrós fánk – a recept, amit ki kell próbálni

Mesésen finom és lágy túrós fánk, amilyet még nem ettél. A könnyű és levegős tészta krémes túróval megtöltve egyszerűen mennyei. Fánk, ahogyan még nem próbáltad. És fánk, ahogyan ezentúl készíted. Íme, a recept, amit mindenképpen ki kell próbálni.

Kicsit más ez a túrós fánk, mint a megszokott. És talán éppen ezért is érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. A fantasztikusan könnyű kelt tésztába töltött krémesen lágy túró mennyei találkozása ez a különleges recept. Nem érdemes kihagyni.

Az egyszerűség kedvéért a mennyiségeket bögrében adtuk meg. A bögre vagy pohár mérete nagyjából 2,5 deciliter.

A túrós fánk hozzávalói

A tésztához

  • 2,5 bögre liszt
  • 1/3 bögre cukor
  • 1/2 bögre meleg víz
  • 1/4 bögre tejföl
  • 4 nagy tojás sárgája
  • 4 ek. vaj
  • 1/2 cs. élesztő
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1/2 tk. vaníliaaroma
  • 1/2 mk. só

A túrós töltelékhez

  • 1 csomag túró (25 dkg)
  • 1/4 bögre porcukor
  • 1/4 bögre tejszín
  • 1 tk. vaníliaaroma

Így készítsd el a túrós fánkot

Az élesztőt morzsold egy kanál cukorral a meleg vízbe, és hagyd kissé felfutni. Keverd a liszthez a sót, a cukrot, add hozzá a vajat, a felvert tojássárgákat és a tejfölt. A felfuttatott élesztőhöz keverd a vaníliaaromát és a citromhéjat, majd dolgozd bele a lisztes keverékbe. Robotgéppel legalább 8-10 percig dagaszd a vacsorának is tökéletes túrós fánk tésztáját. Tedd meleg helyre, konyharuhával letakarva egy-másfél óra alatt hagyd a kétszeresére dagadni.

Amíg kel a tészta, készítsd el a túrós tölteléket. A túrót a tejszínnel és a cukorral keverd össze, majd robotgéppel turmixold krémesre. Keverd hozzá a vaníliaaromát is.

A megkelt fánk tésztáját tedd lisztezett nyújtódeszkára, és kétujjnyi vastagra nyújtsd ki. Szaggass belőle fánkokat, majd ismét takard le, és hagyd még fél órát pihenni.

A fánkok közepébe az ujjaddal készíts mélyedést, és oszd el a túrós tölteléket, hogy mindegyikbe jusson. Óvatosan formázz belőle golyókat, hogy a töltelék ne folyhasson ki, majd kissé lapítsd le a fánkokat.

175 fokra előmelegített sütőben, tepsire helyezve, olaj használata nélkül süsd nagyjából 20 percig a túrós fánkokat, illetve addig, amíg szép aranybarnára sülnek.

Az egyszerű bögrés túrós fánkot fahéjjal meghintett porcukorral vagy a málnalekvárral melegen kínáld.

Túrós fánk - a recept, amit ki kell próbálni

Próbáld ki az NLCafé többi túrósfánk-receptjét is

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top