Gasztro

A csokoládé világnapja: az édesség, amit nem lehet elégszer megünnepelni

Tudtad, hogy a csokoládénak több világnapja is van? Ez nem lehet véletlen, hiszen ezt a finom édességet legszívesebben minden egyes nap megünnepelnénk!

Akármikor is tartják a csokoládé világnapját, mi mindennap imádjuk. Ezek az érdekességek azonban még minket is megleptek. Statisztikáik szerint az Európai Unióban évente fejenként összesen 6,5 kg csokit eszünk. Magyarországon 3,2 kilót. Hazánkban a tejcsokoládé a legnépszerűbb a Magyar Édességgyártók Szövetségének felmérése szerint. A megkérdezettek 54%-a erre szavazott, 27% voksolt az étcsokira és csak 19% a fehér csokira.

Jó hír, hogy a csokoládé nemcsak nagyon finom, de kedvező élettani hatásai is vannak (főként a kakaót nagy mennyiségben tartalmazó étcsokoládénak). Csökkenti a koleszterinszintet, tannintartalma antioxidáns, a benne található kálium vérnyomáscsökkentő hatású, és a fogyasztásakor endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel. Ezek miatt napi 10 gramm fogyasztása kifejezetten javasolt!

Csokoládé világnapja: az édesség, amit nem lehet elégszer megünnepelni

A csokoládé világnapjai:

  • Július 7. (sokan ezt a napot tartják a csokoládé világnapjának)
  • Július 11. (1995-ben tartották először Franciaországban, azóta az egész világon elterjedt)
  • Szeptember 13. (ezt a napot elsősorban az amerikaiak tartják számon)
  • Október 1. (a legújabb trend a franciáknál nemzetközi kakaó- és csokoládénapként hirdetik)

 Nézegess képeket ínycsiklandozó csokoládékról:

Megnézem
Összes kép (1)

 Még több érdekesség a csokoládéról:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top