Gasztro

A legmenőbb melegszendvics, a croque monsieur

A melegszendvics az egyik legjobb dolog, ami a kenyérrel történhet, még akkor is, ha egyszerű sajtos-sonkás melegszendvicsről is van szó. A croque monsieur épp csak egy kicsit több ennél, mégis emberek milliói ropogtatják francia kávéházak teraszán. Most elmondjuk, hogy honnan a név, és mitől is jó egy igazi croque monsieur.

A lusta gróf esete a kenyérrel

A francia croque monsieur-ről (ejtsd: krok-mösziő) sokan azt mondják, hogy megtestesít mindent, amit egy melegszendvicsnek tudnia kell, tökéletes harmóniában van benne a sajt, a sonka és a kenyér – és bár vannak a világon más jelentkezők is a világ legjobb melegszendvicse címre, a francia kedvenc kétség kívül az egyik leghíresebb.

A legmenőbb melegszendvics, a croque monsieur

De kezdjük az elején! Bár feltehetően már korábban is ettek “töltött kenyeret”, az első szendvics a legenda szerint Sandwich grófja, John Montagu nevéhez fűződik, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómiatörténelembe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott. Hogy kártyázás közben is tudjon enni valamit, azt kérte a szolgáitól (1765 környékén), hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója – vagy legalábbis névadója.

A szendvics aztán egyre elterjedtebb lett Európában (majd Amerikában is), szinte minden nemzetnek megvan a maga szendvicse, de mind közül az egyik leghíresebb a francia croque monsieur. 

Sajtos szendvics puccos névvel

A croque monsieur feltalálása egy véletlennek köszönhető – mint megannyi más híres találmányé. A 20. század legelején egy párizsi bisztróban az alkalmazott készített magának egy szendvicset: kivételesen baguette helyett két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot, de nem volt ideje megenni a szendvicsét, és véletlenül pont a radiátor mellet felejtette. Mire észrevette, addigra a szendvicsben már megolvadt a sajt, és az egész átmelegedett, de mivel nagyon éhes volt, így is megette. Kiderült, hogy a szendvics még finomabb is, mint hidegen, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy a kávéház étlapjára is felkerült a melegszendvics.

A melegszendvics a keresztségben a croque monsieur nevet kapta, ami szintén egy véletlennek, egy félrehallott szónak az eredménye. A kávéházban ugyanis az egyik vendég érdeklődött a melegszendvicsben lévő sonka eredetéről, mire a tulajdonos rávágta, hogy “a srácoktól van a sonka”. Ő beszállítóira, a farmerekre gondolt, a vendég viszont félreértette, és hirtelen azt hitte, hogy a srácokBÓL van a sonka, vagyis, hogy emberi hús került a szendvicsbe. Ezen jót derültek a kávéházban, és nyomban el is nevezték a sajtos-sonkás melegszendvicset croque monsieur-nek, amit magyarul “ropogós úrnak” szoktak leggyakrabban fordítani. 

Mivel a franciák nagyon ízletesnek találták, ennyi elég is volt ahhoz, hogy hamarosan elterjedjen a híre a szomszéd országokban is, ahol aztán a konyhamesterek kibővítették, megtoldották, átformálták a ropogós melegszendvicsek repertoárját. 

A legmenőbb melegszendvics, a croque monsieur

A croque monsiuer változatai:

  • croque madame: croque monsieur egy tükörtojással a tetején. (Hasonlít egy kalaphoz, ezért lett “madame” a neve.)
  • croque mademoiselle: a croque monsieur könnyebb, vegetáriánus verziója, sonka nélkül, csak sajttal
  • croque norvégien: sonka helyett füstölt lazaccal készül
  • croque auvergnat: Gruyére helyett d’Auvergne kék sajttal készül
  • croque bolognese: croque monsieur bolognai szósszal
  • croque provence: croque monsieur paradicsommal és provence-i fűszerrel
  • croque senor: croque monsieur paradicsomsalsával
  • croque hawaiian: egy szelet ananász is kerül a croque monsieur-be

Így készül az igazi croque monsieur

Az autentikus francia croque monsieur-nek a belsejében olvadtra sült sajt, a ropogós kenyér, és a sonka-sajt domináns íze adja meg az egyéni jelleget, ami attól lesz finom, hogy kiváló alapanyagokból készül. Van olyan párizsi kávéház-tulajdonos, aki egyszer 100 croque monsieur-t kóstolt végig, és pontosan meg tudta mondani, melyikkel mi volt a baj: hol a vaj helyett használtak margarint, hol a Gruyère helyett trappistát, márpedig az igazi croque monsieur-ben ilyeneknek nincs helye. Egyszerű a recept, de azt be kell tartani, és akkor tényleg ez lesz a világ (egyik) legjobb melegszendvicse.  

A legmenőbb melegszendvics, a croque monsieur

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 10-12 dkg puha vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1,8 dl tej
  • fél tk. mustár
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 12 szelet fehér kenyér
  • 12 szelet sonka
  • 100-120 g Gruyère sajt

Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 2 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és két szelet sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket. 

Salátával tálalva tökéletes vacsora lesz belőle.

Még több melegszendvics az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top