Gasztro

Ezeket az ételeket ne dobd ki! Nem romlanak meg!

Összezavarnak a lejárati határidők, de nem szívesen dobod ki az amúgy még jó ételeket? Ennek a listának örülni fogsz.

Ha belefáradtál már abba, hogy egy rakás jó ételt a kukába dobsz, csak azért, mert nem vagy biztos benne, hogy nem romlott-e még meg, akkor most figyelj. Összegyűjtöttünk hat olyan ételt, ami soha, de tényleg soha nem romlik meg, így ha megfelelő körülmények között tárolod, gyakorlatilag bármeddig eltarthatod.

Méz

Ezeket az ételeket ne dobd ki! Nem romlanak meg!

Legyen bármilyen furcsa is, a méz szinte a végtelenségig eltartható. Lehet, hogy az évek során megváltozik majd a színe vagy az állaga, mert kristályosodik, de az ízét ez egyáltalán nem befolyásolja. Ha azt tapasztalod, hogy a mézed kristályosodik, tedd meleg vízbe az üveget, és várd meg míg a kristályok szépen felolvadnak.

Rizs

Ezeket az ételeket ne dobd ki! Nem romlanak meg!

Ne aggódj akkor se, ha a zacskóban finom por- vagy filmréteget találsz: a rizsed pontosan olyan friss és jó minőségű, mint amikor megvásároltad. Arra viszont figyelj, hogy csak a fehér, vad, arborio, jázmin és basmati rizst tarthatod el a végtelenségig, a barnarizst nem. És ezeket is csak akkor, ha figyelsz arra, hogy légmentesen zárt edényben tárold, hogy a rovarok ne mászhassanak bele.

Fehér ecet

Legyen szó salátáról, öntetről, főzelékek ízesítéséről vagy épp a vízkő eltüntetéséről, az ecet mindenre jó. Épp ezért, a legtöbb otthonban nélkülözhetetlen is. Szerencsére sosem romlik meg, így nyugodtan bespájzolhatsz belőle, hogy sokáig elég legyen.

Jódozott, asztali, himalájai vagy kóser, a különféle sókban egy dolog biztosan közös: sosem romlanak meg.

Cukor

Csakúgy, mint a só, a második legfontosabb ételízesítőnk sem igen romlik meg. Bátran használhatod addig, míg el nem fogy.

Tömény szesz

Ezeket az ételeket ne dobd ki! Nem romlanak meg!

Ha hűvös, sötét helyen tárolod, nem kell aggódnod a megbontott töményekért sem. A rum, a pálinka és a whisky is remekül eláll, igaz, a hosszú évek során veszít valamicskét az aromájából, de nem annyit, hogy ez feltűnő legyen.

Instant kávé

A hűtőben tárolva a végtelenségig megőrzi a minőségét.

+1: juharszirup

A Huffington Post szerint az amerikai palacsinta elengedhetetlen kísérője is felkerülhet a listára, amin a végtelenségig eltartható ételek szerepelnek. A saját tapasztalat azt mutatja, hogy a szirup bizony hajlamos a penészedésre, különösen ha nincs jól lezárva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top