Gasztro

Kevés és drága idén a jó magyar alma

Ősztől importalma áraszthatja el a magyar piacot, akkor az árak is valószínűleg lejjebb mennek, amivel azonban a magyar gazdák nem járnak jól.

A napokban kezdődött Magyarországon az almaszüret. Egy kiló gála almáért 90-100 forintot kapnak a gazdálkodók, mivel pedig Zalában a fagy tönkretette az almatermést, az ottani termelők is Szabolcsból vásárolnak – számol be róla a Magyar Idők. Bár a várható 500-550 ezer tonnányi almatermés átlagos mennyiségnek számít hazánkban, ebből az időjárás okozta károk miatt nagyon kevés lesz első osztályú minőség.

Kevés és drága idén a magyar alma

Lengyelországban viszont rekord almatermés várható, októberben érik be az idared, mely aztán olcsó áron a magyar piacot is eláraszthatja.

“Hosszú távon egyetlen megoldás van: nagy tömegben jó minőséget kell előállítani ahhoz, hogy versenyezni tudjunk az importtal” – mondta Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) elnöke a lapnak.

Olvass még az almáról az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top