Gasztro

A kenyér ünnepe: így készül a dagasztás nélküli kenyér

A kenyér ünnepét mi mással is ünnepelhetnénk, mint kenyérsütéssel! Hoztunk egy egyszerű receptet, amit még azok is nyugodtan elkészíthetnek, akik a kenyérsütéstől a kelesztés-dagasztás procedúrája miatt eddig inkább távol tartották magukat.

Szereted a magos kenyereket, nyitott vagy a gluténmentes kenyerekre, de legszívesebben mindig klasszikus fehér kenyeret ennél? Akkor ezt a kenyérreceptet próbáld ki!

Kenyér ünnepe: így készül a dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:

  • egy 2,4 dl űrtartalmú csésze
  • 3 csésze finomliszt
  • 1 1/4 tk só
  • 1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő
  • szűk 1,2-1,4 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos)

1. Este egy nagyobb tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Ha letelt az idő, megszórjuk liszttel, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt), és kicsit áthajtogatjuk, majd letakarjuk és még hagyjuk pihenni 2 órán át.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. Belefordítjuk a tésztát és 25 percig lefedve, aztán 20-25 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon. 

Még több kenyér az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top