Gasztro

Tűzijáték a konyhában: isteni hétvégi menü

Ha még nem tudod, mit főzz a hétvégén, akkor van egy ajánlatunk: indítsd a napot holnap egy szuper házi gofrival, aztán jöhetnek a zöld fogások, spenótleves és pisztáciafagyi, közte egy szuperfinom rakott padlizsánnal, estére pedig készíts egy lecsós csirkét. Mutatjuk is a hétvégi menü receptjeit!

Még van pár hetünk, hogy elkészítsük a legjobb nyári hétvégi menüket, van is bőven választék: a húsmentestőlgyors hétvégiig lehet válogatni a hétvégi menük között, hogy aztán hamarosan átadjuk magunkat az őszi ízeknek. Nálunk ezen a hétvégén így alakul az étrend:

Házi gofri

Tüzijáték a konyhában: isteni hétvégi menü

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tasak sütőpor

A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a tojásokat, és elkeverjük. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, és a tojásos keverékhez adjuk, majd beleöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük. A tésztát gofrisütőben kisütjük, majd ízlés szerint díszítjük: Nutellával, tejszínhabbal, lekvárral, gyümölcsökkel.

Spenótleves fetával és pirított lenmaggal

Tüzijáték a konyhában: isteni hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 100 g tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 200 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 200 g feta
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 500 g friss spenótlevél
  • 4 tk. lenmag

A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.

A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségalaplevet, valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.

A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal, valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Sajtos rakott padlizsán

Tüzijáték a konyhában: isteni hétvégi menü

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 közepes padlizsán
  • 2 dkg durumliszt 
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez 
  • 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
  • 10 dkg füstölt-főtt sonka 
  • 10 dkg gouda sajt

A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.

Pisztáciafagyi

 
Hűtsd magad házi fagyival!

Hozzávalók:

  • 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 15 dkg cukor
  • 4 nagy tojássárgája

Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.

Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszín. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőszekrénybe.

Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.

A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.

Lecsós csirkemell

Tüzijáték a konyhában: isteni hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 5 paprika
  • 3 paradicsom
  • só, bors, őrölt fűszerkömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma

A hagymát apróra vágom, a paprikákat kicsumázom, felkarikázom, a paradicsomot cikkekre vágom. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kis olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom rajta. Ha mindkét oldaluk jól megpirult, akkor leveszem a hagymáról és félreteszem a húst. A fokhagymát és a paprikát hozzáadom a hagymához és kicsit lepirítom, ehhez rakom a paradicsomot, az egészet egy kis löttyintésnyi vízzel felöntöm. Sót, borsot és egy fél kiskanálnyi őrölt köményt teszek hozzá. Amikor már jól levet eresztett a paradicsom és a paprika, ráteszem a hússzeleteket a lecsóra, és egy negyedórát fedő alatt még párolom az egészet.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top