Gasztro

Kenyér Lelke fesztivál

Az új kenyér ünnepe alkalmából szombaton összegyűlnek a kenyér szerelmesei! Itt megtalálja egymást a kenyérkészítő, az alapanyag-termesztő és -előállító, a fogyasztó, a kenyérért és minőségért rajongó közönség, a hagyományokat ápolók és azok, akik az egész magyar kenyérkultúrát szeretnék magasabb szintre helyezni.

2016. augusztus 20-án rendezik meg a hagyományos módon kenyeret készítők második találkozóját Budapesten. A találkozó legfontosabb célja összehozni a kenyér szerelmeseit, hogy megismerjék egymást és kicserélhessék tapasztalataikat.

A cél az, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozóra csakis természetes alapanyagokból és kovásszal készült kenyereket várnak!

Kenyérlelke fesztivál

A találkozó alkalmából két versenyt is indítanak a szervezők. A profik közé idén is Magyarország legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, de további nevezéseket is elfogadnak. A rangos gasztronómiai zsűri döntése alapján a meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il Basilico, Artizán, Nova pékség, Inez Bagel shop, Panelpék, Kiskovász pékség, Pallag Spájz, Kemence pékség, Csepregi pékség, Akademia Italia Budapest, Kenyérzsák

Az otthon sütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhetett, aki nem cégszerűen süt kenyeret.  A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartottak, így augusztus 20-án már csak 15 otthon sütő szállhat versenybe!

Az erőpróbán négy kategória van, amiben szabadon indulhat bárki. Ez a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a  bagett és croissant. A legjobbnak talált alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig bezárólag.

Otthon sütők versenye: 10.00–12.00 Eredményhirdetés: 12.30

Pékségek versenye: 13.00–15.00 Eredményhirdetés: 15.30

A zsűri tervezett tagjai idén: 

  • Molnár B. Tamás a magyar gasztronómia miniszterelnöke, a Gault&Millau főszerkesztője
  • Heiszler Olivér, a Tanti Michelin-csillagos séfje maga is nagy hangsúlyt fektet a jó minőségű kenyér saját kezű elkészítésére. Olivér számára rendkívül fontos, hogy az általa sütött kenyér kőmalomban őrölt magyar búzából készüljön.
  • Libor Mária makói gasztroblogger, a Limara Pékség blog szerkesztője. Körülbelül 10 éve a hobbija a kenyérsütés, amit 8 éve a blogján és a közben megjelent könyveiben népszerűsít.
  • Mogyorósi Gábor, aki a Laci!Konyha! séfje, a 2011-es nyitás óta dolgozott a LouLouban, a Vörös és Fehérben, a Csalogány26-ban, utána az Aranyszarvasban lett először konyhafőnök.
  • Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője.
  • Pesti István Michelin-csillagos séf, jelenleg a Platán étterem konyháját vezeti.
  • Benkő Zoltán, az Innio tulajdonosa.
  • Mautner Zsófia szakács, gasztroblogger, műsorvezető. Blogja a Chili & Vanília.

Idén már értékes ajándékokat is kapnak a legjobbak. Az otthon sütők osztályában például a félbarna kategória győztese a Miele Kft. jóvoltából egy Miele CulinArt Gourmet sütőt kap, amely kategóriájában a világ legjobb sütőjének számít. AZ OTP Bank minden otthon sütő kategória győztesének személyre szabott pénzügyi tanácsadást biztosít.

Mivel a Kenyér Lelke fesztivál a verseny mellett egy fontos augusztus 20-i helyszín kíván lenni, ezért idén már egész napos programokkal készülnek a látogatók szórakoztatására. A zenei színpadon óránként váltja egymást a Creme de la Pop, Broders, Korai Acoustic, Harmonia Garden, Lakatos Mónika Folk trió. A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kenyereket a Miele gasztroszigetén, egy eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos sütőeljárások bemutatását.

Huszár Krisztián séf szabadtéri konyhával készül, a Fröccsök és jó borok a Bortársaság jóvoltából érkeznek, és az eseménynek otthont adó, rendkívül hangulatos Margitutcakilenc is a megszokott magas színvonalon kínál ételeket, italokat az érdeklődőknek. A műsorvezető idén is a fesztivál egyik szervezője, Till Attila lesz. A megnyitó beszédet Vajda József (Pékműhely) fesztiválalapító tartja.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top