Gasztro

Hamburger, a junk food, amit még Hemingway is imádott

Ha a hamburgerre gondolok, nem pont Dzsingisz kán vagy Ernest Hemingway neve jut eszembe, pedig mindkettőjüknek van némi kötődése a hamburgerhez.

Minden hamburger útja Rómába vezet 

A hamburger – definíció szerint – grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú, a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. Bár azt hihetnénk, hogy a hamburger egy igazi amerikai találmány, valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.

A történet valamikor az ókori Rómában kezdődött, akkor készült az első húspogácsa: az első írásos emlék a 4. századi Apicius szakácskönyvből származik, amely ókori római recepteket gyűjtött össze, közte a vaslapon sütött marhahúspogácsával (aesicia amentata). Sokan a Dzsingisz kán által vezetett tatárokkal is összekapcsolják a hamburger történetét: ők terjesztették el ugyanis a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában elterjedt és a hamburgerhús elterjedéséhez is hozzájárult. Ahhoz azonban, hogy hamburger legyen belőle, szükség volt még valamire. Igen-igen, a zsemlére! 

Hogy került a zsemlébe a húspogácsa? A legenda szerint John Montagu, Sandwich grófja volt az, aki (1765 körül) kenyérszeletek közé tette a húst, állítólag azért, hogy ne kelljen összezsíroznia a kezét, mert az zavarta volna a kártyázásban. A szendvics formátum aztán Németországban és Ausztriában is népszerű lett, különösen a zsemle alapú szendvics, amelybe egyszer csak belekerült a fűszeres hús. Ez a szendvics lehet a hamburger egyik közvetlen elődje, ami aztán a 19. századi nagy kivándorlási hullám során kerülhetett az Amerikai Egyesült Államokba. A tengerentúlra induló hajók többsége Hamburgból indult, majd amikor New York-ban az étterem tulajdonosok a német tengerészek kedvében akartak járni, elkészítették a hamburgi húst, ami egy idő után egyre népszerűbb lett, és egyre több étterem étlapján szerepelt. 

Hemingway, a hamburgerimádó

A 19. század második felében a New York-i éttermekben a hamburgi steak névre hallgató fogás egy füstölt, de nyers, sóval fűszerezett darált húsból készült étel volt, amit hagymával és kenyérmorzsával szolgáltak fel. Bár eleinte drága ételnek számított, a marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált. 

A ma általunk ismert hamburger már valóban amerikai találmány, melynek története szorosan összefonódik a gyorséttermek elterjedésével is. Maga Ernest Hemingway is nagy rajongója volt a hamburgernek, ami az író mindennapjait felidéző, több mint 2000 tárgyból és dokumentumból álló hagyaték áttekintése után került elő. Mary Hemingway, az író negyedik felesége gépelte ugyanis le Hemingway, vagyis a “Papa” kedvenc hamburgerének receptjét. Ma már egy kicsit nehéz lenne reprodukálni, ezért azt nem, viszont Jamie Oliver hamburgerét mindenképpen érdemes kipróbálni.

Jamie Oliver hamburgere

Még több hamburgeres cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top