Gasztro

Nem kapni már dunai halat a boltokban, éttermekben

A kormány az idei évtől betiltotta a kereskedelmi célú halászatot, ennek ellenére még mindig sokan keresik a dunai halakat az üzletekben.

A mohácsi halboltban sokszor zúgolódva veszik tudomásul a dunai halak hiányát – írja a bama.hu. A kormány tavaly áprilisban meghozott döntése értelmében azonban a kereskedők már nem fogják tudni ilyen termékekkel kiszolgálni vásárlóikat. A tavaly meghozott, idén életbe lépett szabályozás szerint mostantól már csak rekreációs célú halászatra van lehetőség, vagyis csak szabadidős céllal ragadhat bárki horgászbotot, halászhálót.

A magyarok hagyományosan alig évi egy kiló halat fogyasztanak (Fotó: Tumblr)
A magyarok hagyományosan alig évi egy kiló halat fogyasztanak – fotó: Tumblr

A halászcsárdákban, illetve más halas éttermekben a pontyokat magyar tógazdaságokból, a süllőt, csukát, harcsát azonban javarészt külföldről, fagyasztott formában szerzik be a vendéglátósok.
A szabályozást a fenntarthatóság indokolta, a magyar természetes vizek többsége ugyanis túlhalászott.

A változást megérzik a halászatban érdekelt cégek is: a Mohácsi Halászati Kft. például kártérítést követelt az államtól, mivel a tiltás gyakorlatilag elértéktelenítette a cég eszközállományát. Az igényt azonban elutasították.

További cikkek halételekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top