Gasztro

Tejfölös és bazsalikomos: két isteni lecsó

Végre itt a lecsószezon, rotyoghat a fazékban a paradicsom, paprika és hagyma trió. Ha nyitottak vagytok az újdonságra, akkor idén próbáljatok ki egy-két új ízvariációt is! Mi most egy bazsalikomos és egy tejfölös lecsóval kezdjük az újítást.

Úgy vagy a lecsóval, mint Gombóc Artúr a csokival? Akkor már biztos kipróbáltad a klasszikus lecsót, a tarhonyás lecsót, a gyors lecsót, a francia lecsót, a baconös lecsót, és talán már a sztárséfek lecsóit is elkészítetted. Mi most két újabb lecsóval bővítjük a repertoárt, egy olaszos és egy kárpátaljai lecsóval. 

Bazsalikomos lecsó

Tejfölös és bazsalikomos: két isteni lecsó

Lecsóra vágytam, mert mindenki azt emlegeti mostanában, “lecsót főztem”, “úgy ennék egy lecsót” “húú idén még nem főztem lecsót”… Na jó, hát akkor együnk lecsót, ezúttal kicsit más stílusban, de nem kevésbé ízletesebben, mint a hagyományos. Sőt, nekem ez jobban ízlett, de ezt csak halkan, zárójelben jegyzem meg….

Ráadásul én tojással szeretem a legjobban, ebben viszont nincs tojás, de mégis olyan az állaga, mintha lenne… Az ötlet onnan van, hogy lapul egy recept a blogon, méghozzá a Pappa al pomodoro, vagyis  toszkán paradicsomleves, ami jó sok paradicsommal, bazsalikommal, fokhagymával készül, és a végén szikkadt kenyér sűríti be.

Na már most én ez után áhítoztam, és lecsó után természetesen, így összekombináltam, kettő az egyben étel lett. Annyira jó, ha van otthon száraz kenyeretek, akkor felhasználhatjátok ebben; jó sok hagyma, paprika, pari, és kész. Úgyhogy lecsót főzni jó, akárhogy is készítitek, most érdemes nekiállni, mert jön a tél aztán csak álmodozunk róla. Kivéve, aki eltesz belőle télire is, de az idén biztos nem én leszek…

A bazsalikomos lecsó receptje a Pálmafa project blogon olvasható.

Tejfölös lecsó

Tejfölös és bazsalikomos: két isteni lecsó

Ahogy Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve. 

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el, vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen más ízvilága van, mint a hagyományos kolbászos-tojásos változatnak. Gyerek voltam, amikor egy híres szobrász és a felesége nálunk volt elszállásolva, anyu ezt készítette nekik tízóraira, mondták, hogy ilyet ők még nem ettek, de mind a tíz ujjukat megnyalták utána (és biztos vagyok benne, hogy nem csak udvariasságból.)

A tejfölös lecsó receptje a Katarzis blogon olvasható.

További lecsóreceptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top