Gasztro

Recept: így készül egyszerűen és gyorsan a tejfölös tökfőzelék

Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept biztosan megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptünket.

A tökfőzelék amellett, hogy egészséges, kímélő étel, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Próbáld ki receptünket, és ha eddig nem igazán kedvelted volna ezt a főzelékfélét, ezután megváltozik a tökről alkotott véleményed.

Így készül egyszerűen és gyorsan a tejfölös tökfőzelék

A tejfölös tökfőzelék hozzávalói 4 személyre

  • kb. másfél kg főzőtök
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kisdoboz tejföl
  • kb. másfél dl víz
  • ízlés szerint só, bors
  • 2-3 evőkanál liszt

Így készül a tejfölös tökfőzelék

Vágd le a tök két végét, szeleteld ketté, majd a két felet is felezd tovább, hogy egyszerűbben tudd megpucolni a zöldséget a tejfölös tökfőzelékhez. Zöldséghámozóval könnyedén el tudod távolítani a tök héját, végül a közepéből a magos részt is távolítsd el.

Tökreszelőn reszeld le a darabokat – vigyázva az ujjaidra és a körmeidre.

Így készül egyszerűen és gyorsan a tejfölös tökfőzelék

Főzőedénybe tedd a lereszelt tököt, és öntsd fel a vízzel. Ha szükséges adj még hozzá, de legföljebb annyit, ami épp csak ellepi, mert a tök sok levet enged a főzés közben. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tedd bele a kaprot és a petrezselyemzöldet, és lassú tűzön, fedő alatt a forrástól számítva kb. negyed órát főzd.

A habaráshoz a lisztet keverd el a tejfölben csomómentesen. Amikor megfőtt a tök, vedd ki a petrezselymet és a kaprot, a forrásban lévő tökhöz öntsd lassan és folyamatosan kevergetve a lisztes tejfölt. Forrald néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Máris tálalhatod zöldség- vagy húsos fasírttal.

NLCafé tipp: a tökfőzeléket laktóz- és gluténmentesen is elkészítheted. Ez esetben a liszt helyett tápiókakeményítőt, a tejföl helyett pedig laktózmentes tejfölt vagy kókusztejet használj.

További tök és főzelék ételek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top