Gasztro

Hétvégi menü sok-sok zöldséggel és gyümölccsel

Kicsit már telítődtél a lángossal, hekkel, és az ízes palacsintából sem bírtok már többet enni? Akkor ezen a hétvégén főzz inkább otthon. Mi összeraktuk a hétvégi menüt, hogy ezzel már ne legyen gondod, rád már csak a bevásárlás és főzőcskézés vár.

A korábbi nyári hétvégi menükhöz hasonlóan ezúttal is sok szezonális alapanyagot használtunk, egyszerűen nem lehet megunni a sok friss nyári zöldséget és gyümölcsöt. 

 

Málnás-fahéjas kása

Szuperegészséges reggelik

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
  • 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál joghurt

A tetejére:

  • málna
  • alma/barack
  • őrölt fahéj
  • pisztácia/kesudió/mandula/mogyoró

Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.

Paradicsomleves sajtos falatkákkal

Gyors vacsora: Paradicsomleves sajtos falatkákkal

Hozzávalók:

  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 3 ek. olaj
  • 2 közepes krumpli
  • 8 paradicsom
  • 1 ek. friss, apróra vágott bazsalikom
  • só, bors
  • kifli / baguette / leveles tészta
  • reszelt sajt (Gouda pl.)

1. A hagymákat apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ha felforrt, belerakjuk a paradicsomokat pár percre, majd kivesszük és könnyedén eltávolítjuk a héjukat.
2. A krumplit megpucolva kockákra vágjuk, és az olajon megforgatjuk.
3. A paradicsomokat kockákra vágjuk, és ezt is a lábasba tesszük, felöntjük 7-8 dl vízzel, és felforraljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezzük és közepes lángon puhára főzzük, majd levesszük a tűzről.
4. Ha a paradicsom és a krumpli is teljesen puhára főtt, turmixgéppel pürésítjük (szükség esetén átszűrjük, sózzuk, borsozzuk).
5. A kiflikarikákra, levelestészta-kockákra reszelt sajtot szórunk, és pár perc alatt 200-210 fokos sütőben megpirítjuk.

 

Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel

Hét isteni nyári fogás

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg darált csirke 
  • 1 kk. őrölt csípős pirospaprika vagy csili 
  • só, bors 
  • 8 dkg kukoricadara 
  • 1 tojás 
  • 10 dkg alacsony zsírtartalmú sajt 
  • olaj a hús sütéséhez
  • 2 db kápia paprika 
  • 15 dkg majonéz

A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.

 

Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hétvégi menü xxx

Hozzávalók 6 szelethez:

  • 8 dkg kókuszreszelék (5,2 g)
  • 8 dkg őrölt mandula (16 g)
  • 12 dkg vaj
  • 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
  • 5 ek cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
  • 1 citrom héja
  • 6 db lapzselatin

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe. Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

Hétvégi menü xxx
 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 35 dkg tagliatelle (széles metélt)
  • 50 dkg krumpli 
  • 25 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2-3 szál szárzeller
  • 50 dkg paradicsom 
  • 10 dkg szalonna
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 5 dkg parmezán
  • extra szűz olívaolaj 
  • só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.  

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top