Gasztro

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

Aki volt már Ausztriában, pontosan tudja, hogy nincs olyan üzlet vagy akár egyszerű benzinkút, ahol ne lehetne kapni Mozart-golyót. Az egyik legnépszerűbb osztrák ajándék, az apró kis csokis gombóc, tényleg szinte mindenhol kapható, de igazából egyik sem az igazi. Az eredeti csak és kizárólag Salzburgban kapható, és a mai napig egy több mint 100 éves recept alapján készül. A cukrászda tulajdonosa mesélt az igazi Mozart-golyóról.

A tökéletes gömb nyomában

A manapság világhírű Mozartkugelt (magyarul Mozart-golyó) egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találta fel 1890-ben, az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett vele. A golyó formájú édesség nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. 

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

Paul Fürst tökéletes gömb alakú csokibonbont szeretett volna készíteni, olyat, aminek nincs se talpa, se teteje, hibátlan gömb alakját a koncentrikus körben lévő rétegek összeállítása és a csokibevonás után is megtartja. A salzburgi cukrász tanulmányúton volt Nizzában, Budapesten, Párizsban és Bécsben, hogy ellesse a legjobb és legújabb cukrászati trükköket, technológiákat, majd 1884-ben megnyitotta cukrászdáját, és 1890-re sikerült megvalósítania a tökéletes gömb alakú csokibonbont. Mivel épp 1891-ben volt Salzburg büszkeségének, Mozart halálának 100. évfordulója, Paul Fürst Mozart-bonbonnak nevezte el az édességet, amit aztán néhány évvel később változtattak Mozart-golyóra (Mozartkugel).

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

A Mozart-golyót a mai napig kézzel készítik a Fürst cukrászdában, a legjobb alapanyagok használatával, színezék és tartósítószerek nélkül. Ahogy azt Doris Fürst – Paul Fürst leszármazottjának, Martin Fürstnek egyébként nagyon szimpatikus és barátságos felesége – elmondta, az alapanyagok ma is és már a kezdet kezdetén is nagyon drágák voltak, a legenda szerint Paul Fürst éppen ezért bevezette a fütyüléses munkavégzést: a cukrászoknak folyamatosan fütyörészniük kellett, így lehetett biztos benne a tulajdonos, hogy a golyók készítése közben a cukrászok nem eszegetik a drága alapanyagokat. 

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik
Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

Az eredeti Mozart-golyó receptje és a cukrászda továbbra is a Fürst család tulajdonában van, és ma is ugyanott működik az (egyik) cukrászdájuk, ahol Paul Fürst több mint 130 éve megnyitotta. Sőt, maga a Mozart-golyó gyártása is ott, a cukrászda melletti épületben zajlik, összesen tíz cukrász dolgozik nap mint nap a Mozart-golyók (és a sütemények) elkészítésén. A család tagjai – ahogy őseik – máig is a cukrászdában töltik minden napjukat (kivéve a vasárnapot) és talán 20-30 év múlva kislányuk veszi majd át a cukrászda irányítását. 

Salzburgban jelenleg négy Fürst cukrászda van, és az eredeti Mozart-golyó csak ezen a négy helyen kapható. Mivel nem használnak semmilyen tartósítószert – és ezen nem is szeretnének pusztán üzleti okokból változtatni –, a Mozart-golyókat nem is exportálják tengerentúli országokba, de május közepétől októberig még Európába, sőt Ausztria más részeibe sem szállítanak, mert a nagy meleg ártana a Mozart-golyó minőségének. 

Egy Mozart-golyó elkészítése – az első mozzanattól a csokibevonáson-dermedésen-csomagoláson keresztül – kb. 3-4 napot vesz igénybe. Egy hét alatt kb. 50.000 darab készül a kis üzemben, de karácsony és a salzburgi Ünnepi Játékok idején ennek akár a duplája is készülhet, évente összesen kb. 3 millió Mozart-golyót adnak el üzleteikben. Mivel nincs benne tartósítószer, különösen érzékeny a hőmérséklet-változásokra, így maximum 6-8 hétig tárolható. 

Nem mind Mozart-golyó, ami annak látszik

Mivel a Mozartkugel elnevezést a Fürst-cég nem védette le, hamarosan más salzburgi cukrászdák is elkezdték gyártani a többrétegű bonbonokat, azonban az eredetitől kissé eltérő recepttel. Mivel egyre több olcsó(bb) másolat terjedt el Salzburgban – és levédetni már nem tudták –, a Fürst család megváltoztatta a termék nevét “Original Salzburger Mozartkugeln”-re. Ahogy azt Martin Fürst egy korábbi interjújában mondta, nem neheztelnek a sok utánzat gyártójára, sőt valószínűleg még jót is tett a Mozart-golyó népszerűségének, hogy többen is felkapták, és utánozni kezdték őket. Pontosan tudják, hogy a Fürst-féle eredeti Mozart-golyó egyedi és utánozhatatlan, és hogy az csak náluk kapható, és ez tényleg így van: aki végigkóstolta már az osztrák Mozart-golyó-választék minden darabját, messziről felismeri, melyik az eredeti. 

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

 

Mozart-golyó: nem mind eredeti, ami annak látszik

Az eredeti Mozart-golyót (az aromáktól mentes tiszta ízén és tökéletes állagán túl) két dologról lehet felismerni: egyrészt az ezüst-kék csomagolásról (bár vannak másolatok, melyek ezt is átvették), másrészt pedig kicsomagolás után a csokigolyón lévő pici csokipöttyről. A csokigolyók készítése során a kész gombócot fa pálcikára szúrják, és úgy mártják csokoládéba, majd egy alapba szúrják és hagyják megdermedni a csokoládét, és csak akkor húzzák le a fapálcikáról, ha már megdermedt, ezért az ott keletkezett lyukat egy pici olvasztott csokoládéval tömik be: emiatt van a pici csokipötty az eredeti Mozart-golyókon.

 

Még több Mozart-golyó az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top