Gasztro

Hűsítő húsmentes hétvégi menü

A nyár közepén könnyű beiktatni húsmentes napokat: a rengeteg friss zöldség és gyümölcs bőven ad lehetőséget, hogy húsmentesen is finom ételeket készítsünk. Hétvégi menünket is ilyen zöldséges (húsmentes) receptekből állítottuk össze.

A nyári hétvégi menük sorát ma tehát egy húsmentes hétvégi menüvel folytatjuk, amit azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként élnek-halnak a húsokért. Nagyon is jól lehet lakni egy ilyen hétvégi menüvel is!

Padlizsánkrém

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • majonéz ízlés szerint

A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk, majd tepsiben 220 fokon 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, egy kerámiatálba tesszük, amit fóliával lefedünk, így a padlizsán héja a gőzben felpuhul, könnyebben elválik a hústól. Amikor langyosra hűlt, héját leszedjük, húsát villával kiszedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a padlizsán húsával összeturmixoljuk. A kész majonézt belekeverjük (én négy evőkanálnyit szoktam), és ha szükséges, még sózzuk.

Hideg burgonyakrémleves avokádóval

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók:

  • 1 ek vaj

  • 2 ek olívaolaj

  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

  • kb. 70 dkg burgonya, apróra vágva
  • 
1 babérlevél

  • 6 dl alaplé

  • 1 dl tejszín
  • 1 cikk lime vagy fél cikk citrom leve

  • só, frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • fél avokádó
  • 
pár csepp citromlé

1. A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal.

2. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon.

3. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm a vízzel, beledobom a babérlevelet, sózom és fedő alatt 14-15 perc alatt teljesen puhára főzöm.

4. Botmixerrel pürésítem. Hozzáöntöm a tejszínt, egyszer összeforralom. Szerecsendióval, sóval, borssal, lime levével ízesítem.

5. Az avokádót felkockázom, pár csepp lime levével és olívaolajjal összekeverem. Adhatok hozzá finomra aprított petrezselyemmel vagy koriandert is. A levest hidegre hűtöm és az avokádóval tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

Pakora – gyors rántott zöldség

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók:

  • 15 dkg csicseriborsóliszt
  • 2 kk tengeri só
  • 1,5-2 dl víz
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. csilipehely vagy késhegynyi csilipor
  • 50 dkg (tisztított) zöldség
  • 3 púpozott kk. chana masala fűszerkeverék

Először elkészítjük a zöldségek bundájaként szolgáló tésztát: a csicseriborsólisztet a sóval, szódabikarbónával, csilivel, chana masalával elkeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen, míg sűrű palacsintatészta-állagot érünk el. Ezt 20 percet pihentetjük, ami alatt előkészítjük a zöldségeket.

Sokféle zöldséget bebundázhatunk, a lényeg, hogy mivel nincsenek előfőzve, kisebb darabokra és vékony szeletekre vágjuk őket, hogy át tudjanak majd sülni. Használhatunk karfiolt, brokkolit, krumplit, sütőtököt, cukkinit, de akár padlizsánt, hagymát és zellert is. A karfiolt kis rózsákra kell szedni, legfeljebb 2×2 cm legyen, a zöldségszeletek pedig ne legyenek vastagabbak fél centinél. Az előkészített zöldségeket sózzuk meg és hagyjuk állni további öt percet. 

Közben melegítsük elő az olajat közepes hőfokon – ne legyen túl forró, se túl hideg. Keverjük át még egyszer a masszát, majd alaposan mártsuk bele a zöldségeket, hogy mindenhol fedje őket a bevonat, és süssük aranybarnára bő olajban.

Különböző mártogatókat, paradicsomszószt, gyümölcscsatnit, zöld fűszeres joghurtot kínáljunk mellé.

Gyömbéres sárgabarackfagylalt

10 fagyi házilag, amivel túlélheted a hétvégi kánikulát

Hozzávalók:

  • ízlés szerint cukor
  • 1 citrom
  • 3-4 cm gyömbér
  • 3 dl habtejszín
  • 2 dl (sűrű) natúr joghurt
  • 20 dkg sárgabarack

A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki. Turmixoljuk simára, a gyümölcs érettsége szerint édesítsük cukorral vagy édesítővel a krémet, adjunk hozzá citromlevet és ízlés szerint frissen reszelt gyömbért. A joghurtot ízlés szerint édesítsük, a tejszínt verjük fel habnak. Keverjük össze a tejszínt és a joghurtot. Tegyük a krémet egy tálba, majd szabálytalan alakzatban csorgassuk bele a barackos részt, villával “kócoljuk” meg, hogy márványos legyen a minta. Tegyük szilárdulásig mélyhűtőbe. 10 perccel tálalás előtt vegyük ki a mélyhűtőből, fagylaltkanállal gombócoljuk.

Paradicsomos cukkinifasírt

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta
  • kevés liszt
  • ízesítéshez só

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top