Gasztro

Elfelejthetjük a húsipari hulladékból készült virslit

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet fontos új szabályokkal biztosítaná, hogy a boltok polcairól eltűnjenek a silány minőségű virslik. A húsipari szakma üdvözölte a döntést.

A változás egy, a földművelésügyi miniszter által kiadott rendeletnek köszönhető, amely a Magyar Élelmiszerkönyv definícióját módosítja. Ennek értelmében a jövőben már nem lehet a termékek címkéin megjelölt húsmennyiségbe beleszámítani a mechanikailag lefejtett húsokat. Az új rendelet emellett a húskészítmények zsír-fehérje arányát és sótartalmát is meghatározza.

A csontokról mechanikai módszerrel lefejtett hús gyártási mellékterméknek (inak, zsír, de akár velő is) minősül, a gyártók azonban eddig ezt is beleszámolhatták termékeik hústartalmába. Mostantól azonban már csak a tényleges hústartalmat tüntethetik fel a virslik csomagolásán.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, a szigorításnak köszönhetően jobb minőségű termékekre számíthatnak a vásárlók.

“A fogyasztó ugyanis nem adalékanyagokat és különböző, nem húsalapú fehérjét szeretne viszontlátni a termékben, hanem valódi húsból készült árut kíván fogyasztani – mondta a VHT főtitkára. – A legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, az előírások szigorításával viszont minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz a jó minőség előállítása.”

Menczel Lászlóné szerint elképzelhető, hogy az új szabályozás hatással lesz az árakra is, de hozzátette, hogy ennek mértéke a gyártók és a kereskedők megállapodásaitól függ.

Finom virslis receptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top