Gasztro

Itt még Mozart is jóllakott volna: gasztrotúra Salzburgban

Bár Salzburgba elsősorban Mozart, az ünnepi játékok és a Muzsika hangja miatt utazik a turisták többsége, érdemes felkészülni a kulináris élményekre is, mert a sajtgombóclevestől a Mozart-golyóig bőven van mit kóstolni a városnéző túra alatt is.

A perectől a sajtgombócig

Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

Indítsuk a napot a piacon! A legegyszerűbb, ha az Egyetem téren (Universitätsplatz) lévő Grünmarkton kezdünk, ez ugyanis vasárnap kivételével minden nap nyitva tart. Szombaton a legnagyobb a választék, de a hét többi napján is találunk itt bőven árut: a perecestől kezdve a sonkákon (speck) és különféle kolbászokon keresztül a jobbnál jobb péksüteményekig van itt minden. A perec (Salzburger Brezen) itt nem egyszerűen sós perec – bár természetesen az is kapható –, többféle édes (pl. almás és mogyorós-csokis) perecet is árulnak, melyekkel már korán reggel letudhatjuk a napi cukoradagunkat. 3-4 euróért kapható egy darab, ezzel a reggeli meg is van oldva, kezdődhet a kirándulás Salzburg belvárosában. 

Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

 

Itt még Mozart is jól lakott volna: gasztrotúra Salzburgban

 

Ebédre választhatunk egy hagyományos éttermet, ahol érdemes igazi osztrák fogásokat kóstolni: levesnek egy sajtgombócos levest (Kaspressknödelsuppét), ami egy marhahúsleves (a fasírt formázásához hasonlóan) enyhén kilapított sajtgombóccal tálalva. A híres sajtgombóc egyébként visszatérő elem az étlapokon, nemcsak levesben, hanem akár salátával is kérhetjük. 

 

Forrás: //www.binekocht.at/2012/04/09/kaspresknodelsuppe/
Forrás: http://www.binekocht.at/2012/04/09/kaspresknodelsuppe/
Kaspressknödel (sajtgombóc)
Hozzávalók:
• 50 dkg kockára vágott szikkadt fehér kenyér (kb. 20 gombóchoz)
• 1 hagyma
• só, bors
• petrezselyem
• kb. 50 dkg pinzgaui sörsajt (vagy más maradék szeletelhető sajt)
• 1/4 l víz
• 6 tojás
• 25 dkg liszt
A hagymát apróra vágjuk, aranysárgára pirítjuk és összekeverjük a szikkadt kenyérkockákkal. A sörsajt héját eltávolítjuk, a sajtot apró kockákra vágjuk. A sajtot, a sót, a borsot és a finomra vágott petrezselymet alaposan összekeverjük a kenyérkocka-keverékkel. A felvert tojásokat összevegyítjük a vízzel, beledolgozzuk a masszába, és rövid ideig állni hagyjuk. Utoljára a lisztet adjuk hozzá. A masszából fasírthoz hasonló, lapos gombócokat formálunk, és mérsékelt hőfokon kisütjük őket. A gombócokat forrón, marhahúslevesben tálaljuk. (Forrás: http://www.salzburgerland.com/
 

 

Főfogás lehet a klasszikus – bár nem salzburgi, de minden étlapon szereplő – osztrák Wiener Schnitzel. Ha pedig a – magyar éttermekhez hasonlóan – hatalmas adagok után még marad hely a desszertnek, akkor kötelező a salzburgi galuska (Salzburger Nockerl). Salzburg talán leghíresebb specialitása tulajdonképpen egy ovális edényben tálalt süveg alakú szuflé. A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verik, a sárgáját vaníliás cukorral kikeverve hozzáadják, majd kevés lisztet is szórnak bele, és az így kapott masszát egy ovális alakú, már forró, kivajazott jénai tálba öntik, és három-négy piramishoz hasonló süveget formáznak belőle. Előmelegített sütőbe tolják, ahol pár perc alatt megsül. Azonnal tálalják kevés porcukorral/vaníliás cukorral meghintve.

Forrás: //www.ern.at/ausstrianrecipes/index.html
Forrás: http://www.ern.at/ausstrianrecipes/index.html

 

Kávézók és sörkertek

Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

A kiadós ebéd után délután érdemes beiktatni a programba a város híres kávézóit is. A Café Tomaselliben, Ausztria legrégebbi kávéházában a melange a legnépszerűbb, szemben vele, a Fürst cukrászdában (Fürst Konditorei) pedig megkóstolhatjuk az igazi, eredeti Mozart-golyót (Mozartkugel), és kipróbálhatjuk a 125 éves cukrászda valamelyik süticsodáját is. Kávézás-sütizés után pedig folytathatjuk a városnézést, onnan már csak két perc a csodaszép Dóm és a Hohensalzburg vár. (Ha nem a siklóval megyünk fel a várba, hanem gyalog, akkor még a napi edzést is letudhatjuk, és így a cukrászdákban bevitt kalóriákat is ledolgozhatjuk. Jelszó: kényelmes cipő!)

Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

 Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

A napot érdemes egy sörkertben zárni, így igazi salzburginak érezhetjük magunkat pár órára. A hatalmas nyitott és fedett résszel is rendelkező árnyas sörkertekben az óriás korsónyi sörök mellett meg is tudunk vacsorázni. Az Augustiner Bräu és a Die Weisse a belvárosban található, de a Stiegl Brauweltbe is érdemes elmenni, mert ott a hatalmas sörkert mellett egy a sörgyártást bemutató múzeum is van. 

Itt még Mozart is jól lakott volna: felzabáltuk Salzburgot

A fentieken túl sok-sok finomságot kóstolhatunk még Salzburgban. Érdemes beszerezni egy Via Culinaria kiadványt, amiben összeszedték a helyi jellegzetességeket, finomságokat előállító kézműves termelőket, legnívósabb éttermeket, színvonalas fogadókat, hüttéket, vagyis a legjobb gasztrohelyeket a tartományban. Az ínyencek, az édesszájúak, a halkedvelők, a “húst hússal” hívei, a hütterajongók, a sajtimádók és a sör- és pálinkabarátok a hét fő célcsoport, és minden témához van 20-30 cím/tipp/helyszín. Ha tehát valaki a sajtokért van oda, akkor végigjárhatja az összes sajtos helyet Salzburg tartományban, de persze lehet kombinálni is, csinálhatunk olyan programot is, amiben van 1 sajtos, 1 édességes, 2 halas és 3 sörös helyszín. Nincsenek szervezett túrák, ez inkább egy kis gasztroútikönyv, ami alapján mindenki kedve szerint válogathat a programokból. 

Még több érdekesség Salzburgról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top