Gasztro

Megtalálták a pokol konyháját Budapesten – fotók

Akkora mocsok és rendetlenség volt egy budapesti bevásárlóközpont egyik távol-keleti gyorséttermében, hogy a NÉBIH azonnal bezáratta a helyet.

Egy távol-keleti gyorséttermet ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai és pokoli viszonyokat tapasztaltak.

Megtalálták a pokol konyháját Budapesten - fotók

A konyha teljes területén vastagon lerakódott szennyeződés, kosz és rendetlenség uralkodott. A személyzet a saját holmiját együtt tárolta a szárazáruval. A vendéglátóipari termékek forgalmazásához szükséges külön engedélyt nem tudták bemutatni, a HACCP kézikönyv pedig nem a létesítményre volt adaptálva, és a benne szereplő dokumentumokat sem vezették.

Megtalálták a pokol konyháját Budapesten - fotók

A konyhában piszkos zacskóban szárított pirospaprikát, az egyik hűtőszekrény zöldséges dobozában csomagolatlanul káposztasalátát tároltak. A kézmosók mocskosak voltak és hiányoztak a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközök. Az egész konyhára egyetlen felmosó jutott csak, az is erősen szennyezett volt már.

A rendezetlenség az amúgy koszos és jeges hűtőszekrényekben és fagyasztókban is szembetűnő volt: a zöldséges fagyasztóban jelöletlen csirkemellet tároltak együtt tengeri halakkal és rákokkal, míg egy másikban a nyers, pácolt csirkemellet a már félkész termékekkel és párolt zöldségekkel.

Bár volt zöldség-előkészítő hely, azt nem használták: a mosogatóban piszkos nejlonokat, annak tetején ládákat, műanyag tálakat halmoztak fel. Utóbbiban bontott zacskókban gombát raktároztak.

A feltárt hibák miatt az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek azok felszámolásáig azonnali hatállyal felfüggesztették a gyorsétkezde működését.

Megtalálták a pokol konyháját Budapesten - fotók

Az ellenőrzés másnapján az üzemeltető bejelentette ugyan a hivatalnak, hogy a hibákat felszámolta, a megismételt szemle azonban felületes takarítást állapított meg, a jelen lévő személyzet munkaruhája erősen szennyezett volt. Emellett a hús és zöldség-előkészítő, az üzemi mosogató és az alapanyag raktározó területen meghibásodott a megvilágítás. A takarítás nem megfelelősége, a kifogásolt személyi higiénia és a rossz látási viszonyok miatt továbbra sem üzemeltethető a gyorsétterem.

Az eljárás elindult, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat, a tevékenységet pedig csak a megismételt hatósági szemlét követően folytathatják majd. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a “jogsértés listán”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top