Gasztro

Tubusos almaszósz és konzerv karácsonyi pulyka: ezt eszik az űrhajósok

Volt idő, amikor a tudósok úgy gondolták, az emberek nem lennének képesek enni a súlytalanság állapotában. Azóta tudjuk, hogy ez nem igaz, a NASA kutatói pedig újabb és újabb módszereket dolgoznak ki, hogy az űrhajósoknak ne kelljen nélkülöznie a gasztronómiai élményeket az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén. Lássuk, hogy néz ki egy heti menü a Föld körüli pályán.

John Glenn-nek köszönhető, hogy megdőlt az evéssel kapcsolatos feltételezés, miután a rekorder űrhajós (aki 1998-ban, 77 évesen tért vissza az űrbe) 1962-ben végrehajtott első űrrepülése során tubusos almaszószt fogyasztott, kísérleti céllal.

John Glenn 77 évesen, 1998-ban tért vissza az űrbe (Fotó: NASA)
John Glenn 77 évesen, 1998-ban tért vissza az űrbe (Fotó: NASA)

Azóta a houstoni Johnson Space Centerben található Space Food Systems Laboratory munkatársai jelentős eredményeket értek el az űrélelmiszerek ízét, csomagolását és változatosságát illetően. A mai űrhajósok táplálkozását már hónapokkal a kilövés előtt megtervezik, a sokszor hónapokig tartó küldetések étrendjét több mint 200 ételféleségből és innivalóból választják ki. Az egyes étkezéseket ez alapján maguk az űrhajósok állíthatják össze, saját ízlésük szerint.

Tubusos almaszósz és konzerv karácsonyi pulyka: ezt eszik az űrhajósok

 

Az alábbi képen látható az űrállomás egy tipikus menüje. A reggeli tojásrántottából, kukoricapehelyből és fűszeres almából áll, ebédre gombás marhapörköltet, rizspiláfot, paradicsomot, articsókát, teljes kiőrlésű kenyeret, desszertnek pedig brownie-t fogyaszthatnak az űrhajósok. A vacsora rákraguból, marhahúsos fajitas-ból, tortillából és egy jellegzetes angolszász édességből, a “yam” nevű kandírozott édesburgonyából áll. Az űrhajósok emellett bármikor nassolhatnak egy kis sós kekszet cheddar sajtkrémmel, illetve vizet, üdítőt és kávét is fogyaszthatnak.

Az űrállomás
Az űrállomás “étlapja” (Kép: NASA)

Ezek azonban inkább csak javaslatok, az űrhajósoknak saját belátásukra van bízva, hogy mit mivel és hogyan esznek. Számos asztronauta, például az amerikai Tim Kopra szereti saját maga összeállítani az étkezéseit. Az alábbi fotón mexikói stílusban elkészített tojásrántotta látható, krémesített spenóttal, pepperjack sajttal, hagymával és salsaszósszal.

 

Mások az ünnepnapokra készülnek fel, és különleges menüt állítanak össze még a Földön. Scott Kelly és Kjell Lindgren űrhajósok például a tavalyi hálaadást füstölt pulykával, francia rakott burgonyával és a már említett “yam” nevű desszerttel ünnepelte meg a Föld körül keringve.

 

Kulcsfontosságú az űrhajósok vitaminpótlása, vagyis a friss gyümölcs és zöldség, amit az ISS-re rendszeresen érkező, utánpótlást szállító teherűrhajók fedélzetén érkezik. Bár az űrhajósok ma már az űrállomás fedélzetén is termesztenek növényeket, sőt ehető zöldségeket is, a lédús gyümölcsöknek mindenki örül. Az alábbi képen látható brit Tim Peake még egy kis zsonglőrködésre is vállalkozott, igaz, súlytalanságban ez nem túl nehéz feladat.

Tim Peake a friss gyümölcsszállítmánynak örül (Fotó: NASA)
Tim Peake a friss gyümölcsszállítmánynak örül (Fotó: NASA)

A megfelelő táplálkozás azért is elengedhetetlen, hogy a gravitáció hiányát és az űrrepülés egyéb következményeit – az immunrendszer teljesítményének csökkenése, idegrendszeri és keringési károsodás, illetve a látás megváltozása – ellensúlyozni tudják.

Az olasz Samantha Cristoforetti épp a D-vitamin bevitelről gondoskodik (Fotó: NASA)
Az olasz Samantha Cristoforetti épp a D-vitamin-bevitelről gondoskodik (Fotó: NASA)

“A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a küldetések szempontjából – mondta Scott M. Smith professzor, a NASA táplálkozási biokémiával foglalkozó laboratóriumának vezetője. – Megfelelő táplálkozás nélkül az összes küldetés kudarcra lenne ítélve, ez ilyen egyszerű.”

Tubusos almaszósz és konzerv karácsonyi pulyka: ezt eszik az űrhajósok

Persze, a fejlődés azt is jelenti, hogy korábban sikerrel alkalmazott űrélelmiszerek ma már nem készülnek. Ilyen a zselatinnal bevont szendvics és keksz, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza a morzsálódást, a morzsák ugyanis a súlytalanságban szétrepülve problémákat okozhatnak, ha beleragadnak a fedélzeten található gépek valamelyik alkatrészébe. De hasonló sorsra jutottak a nagy nyomáson csomagolt baconkockák, illetve az egyik legjellegzetesebb űrdesszert, a fagyasztva szárított űrfagyi is.

További cikkek űrkutatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top