Gasztro

10+1 dolog, amit nem tudtál a csokoládéról

A csoki a világ egyik csodája, szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Az alábbiakban összeszedtünk egy sor érdekességet, amire nem biztos, hogy gondolnánk, amikor beleharapunk egy kocka vagy épp egy tábla csokiba. Jó étvágyat hozzá!

Bár a csokoládé alapjául szolgáló kakaó Közép-, illetve Dél-Amerikából származik (4000 évvel ezelőttről már vannak történelmi bizonyítékok a kakaó fogyasztására), ma a világ kakaótermésének közel 70 százaléka Afrikából érkezik. A világ legnagyobb kakaótermesztője Elefántcsontpart, a világ kakaótermésének közel 40 százalékával.

10+1 dolog, amit nem tudtál a csokoládéról

Az első csokiszeletet az angol Cadbury nevű cég készítette 1842-ben.

A Psycho című film klasszikus zuhanyzós jelenetében Alfred Hitchcock Bosco csokiszirupot használt vér helyett.

Most érdemes feltankolni, a jövőben rendkívül megdrágulhat a csokoládé (Fotó: Tumblr)
Most érdemes feltankolni, a jövőben rendkívül megdrágulhat a csokoládé (Fotó: Tumblr)

A csokoládénak a történelem folyamán gyakran tulajdonítottak mitikus, mágikus tulajdonságokat, illetve gyógyító hatással is felruházták. A kakaófákat latinul theobroma cacaónak hívják, ami nagyjából annyit tesz: “az istenek eledele”.

A világ csokoládépiaca 2016-ban eléri a 98,3 milliárd dolláros forgalmat. Ez az érték 2010-ben még csak 83,2 milliárd volt.

A fehér csoki nem is igazi csoki - nincs benne semmi a kakaóból (Fotó: Tumblr)
A fehér csoki nem is igazi csoki – nincs benne semmi a kakaóból (Fotó: Tumblr)

A kakaófák kényes növények. Egy kakaófa akár 200 évig is elél, de csak 25 éven át hoz használható termést. A világ összes kakaófája az Egyenlítő környékén található, az összes fa 75 százaléka csupán 8 foknyira van az Egyenlítőtől.

Minden kakaófának 4-5 évbe telik, mire meghozza első termését. Minden fán átlagosan 2500 kakaóbab terem. Egy kiló csokoládé előállításához nagyjából 800 kakaóbabra van szükség.

Az USA csokigyártói naponta nagyjából másfél millió liter tejet használnak fel tejcsokoládé gyártására.
1879-ben a svájci Rodolphe Lindt fedezte fel a conching nevű finomítási eljárást, amely a csokitáblák fényes felületét adja. A módszerre véletlenül derült fény, miután Lindt egyik asszisztense véletlenül egy egész éjszakán keresztül bekapcsolva hagyta az egyik gépet.

10+1 dolog, amit nem tudtál a csokoládéról

Német kutatók szerint a csokoládéban található flavonoidok hatékonyan semlegesítik az UV-sugárzást azáltal, hogy serkentik a bőr vérkeringését, ezzel a bőr megjelenését is javítják.

Az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Azt is kimutatták, hogy az étcsokoládé fogyasztása javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre és a vérlemezkék mennyiségére is.

További cikkek csokoládéról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top