Gasztro

Zamatos házi meggyszörp receptje

A boltban kapható szörpök a közelébe sem jöhetnek ennek a házilag készített meggyszörpnek. A gyümölcs valódi aromája érvényesül a limonádéként is fogyasztható hűsítő, szomjoltó italban.

A házi meggyszörp tartósítószer nélkül készül, ezért különösen fontos, hogy a szörpösüvegeket tisztára, csíramentesre mosogasd el. Minderre több módszer is létezik. Tökéletesen tisztára mossa az üvegeket a mosogatógép 70 fokos programja, de fazékba állítva és forró vízben 15-20 percen át is könnyedén fertőtleníthetők. A legegyszerűbb módszer, ha az előzőleg alaposan elmosogatott és megszárított üvegeket a mikrohullámú sütőben 2-3 percig melegíted. Ez utóbbi ugyanakkor a kupakok csírátlanítására alkalmatlan.

A zamatos házi meggyszörp hozzávalói

  • 1 kg meggy (lecsumázott, kimagozott)
  • 50 dkg cukor
  • 7 dl víz
  • 3 ek. citromlé

Így készül a házi meggyszörp

Miután a meggyet alaposan lemostad, majd lecsumáztad és kimagoztad, öntsd fazékba. Add hozzá a cukrot, és várj egy keveset, amíg kissé enged a gyümölcs a levéből. Ekkor lassú tűzön kezdd el melegíteni, közben időnként kevergesd meg, hogy a cukor mielőbb feloldódhasson a meggyszörp levében.

Öntsd hozzá a vizet és a citromlevet, majd a forrástól számítva kb. 30 percen át főzd. Amikor a meggy teljesen megpuhult, turmixold le a gyümölcsöt, majd szűrőn szűrd át, így nem marad a szörp “darabos”.

Töltsd a még forró meggyszörpöt az üvegekbe, melyeket jól zárj le. Mindenkor csak annyi üveget bonts fel, amennyi egyszerre el is fogy. A különleges meggyszörpöt hígíthatod szódával, ásványvízzel, jégkockákkal, mentalevelekkel, citromkarikával kínálhatod.

Zamatos házi meggyszörp receptje

További meggy- és szörpreceptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top