Gasztro

A legfinomabb áfonyás édességek

Imádod az áfonyát? Nem vagy vele egyedül! Most mutatunk három szuper áfonyás receptet: egy reggelit, egy desszertet és egy nyári hűsítőt, hogy egyik napszakban se maradj a sötétkék bogyók nélkül!

Az áfonya nem csak isteni finom, de szuper egészséges is. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, jó a gyulladások ellen, és a kalóriatartalma is alacsony. A belőle készült édességek pedig egyszerűen ellenállhatatlanok! Most mutatunk három látványos áfonyás receptet, amit egyből el akarsz majd készíteni!

Reggelire: áfonyás casserole

A legjobb áfonyás finomságok, amiket érdemes elkészíteni ebből a sötétkék bogyós gyümölcsből

Hozzávalók (6 személyre)

  • 220 g toast kenyér
  • 4 tojás
  • 1/2 bögre tej
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 4 és 1/2 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/2 bögre cukor
  • 4 tk. kukoricakeményítő
  • 2 tk. fahéj
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • porcukor, díszítéshez

Elkészítés:

  • 10-14 félszeletre (keresztben) vágd fel a kenyeret. Rendezd el egy tepsiben.
  • Verd fel a tojásokat a tejjel, a sütőporral és a vaníliával. Csurgasd a kenyérre, hogy jól beszívja, majd lefedve tedd hűtőbe éjszakára.
  • Másnap 220 fokra melegítsd elő a sütőt.
  • Egy ugyanakkora, kikent tepsiben, mint amibe a kenyeret tetted, az áfonyát keverd össze a cukorral, a kukoricakeményítővel és a fahéjjal. 
  • Helyezd ennek a tetejére a kenyérszeleteket, majd kend meg őket vajjal.
  • 24-26 percig süsd 220 fokon, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.

Tálaláskor szórd meg porcukorral, és díszítsd friss áfonyával.

Desszertnek: áfonyás sajttorta

A legjobb áfonyás finomságok, amiket érdemes elkészíteni ebből a sötétkék bogyós gyümölcsből

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

  • 1 és 1/2 tálnyi porrá zúzott graham keksz
  • 6 ek. olvasztott vaj
  • 1/4 tál cukor

Az áfonyás szószhoz:

  • 2 tál friss áfonya
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 1 ek. forró víz

A krémhez:

  • 680 g krémsajt
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tejföl
  • 1/2 ek. vaníliakivonat
  • 3 tojás

Elkészítés:

  1. 170 fokra melegítsd elő a sütőt.
  2. A porrá zúzott kekszet keverd össze a vajjal és a cukorral. Tedd tepsibe, nyomkodd el villával, majd 8-10 percig süsd.
  3. Az áfonyát rottyantsd össze közepes lángon a cukorral. Keverd össze a kukoricakeményítőt a citromlével és a forró vízzel, majd add az áfonyához. Vedd le a tűzről.
  4. Az áfonyás keveréket válaszd két részre: az egyik legyen darabos, a másik folyékony.
  5. Keverd simára a krémsajtot robotgéppel, majd add hozzá a hozzávalókat. A tojásokat egyenként verd fel benne. 
  6. A darabos áfonyát keverd a krémbe, majd oszlasd el a tésztán. A maradék áfonyás szósszal készíts márványszerű mintát a krém tetejére.
  7. 55-65 percig süsd, majd hagyd dermedni 1 éjszakára.
  8. Tálald tejszínhabbal és friss áfonyával.

Hűsítőnek: áfonyás limonádé

A legjobb áfonyás finomságok, amiket érdemes elkészíteni ebből a sötétkék bogyós gyümölcsből

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre cukor
  • 1 tál áfonya
  • 3/4 bögre frissen facsart citrom

Elkészítés:

  1. Egy csésze vízben oldd fel a cukrot közepes láng felett. Ehhez add hozzá az áfonyát és forrásig melegítsd. Utána alacsony lángon kevergesd 3-4 percig. Hagyd kihűlni.
  2. Ha kihűlt, egy kancsó aljában keverd össze a citromlével. Öntsd fel vízzel.
  3. Adj hozzá jeget, friss lime-ot és friss áfonyát, és már kész is van!

Forrás: Buzzfeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top