Gasztro

Indul a grillszezon: kínai BBQ csirke Chingtől

Indul a grillszezon, hozzuk a jobbnál jobb recepteket, hogy kicsit változatosabb legyen idén a grillválaszték. Ma Chingtől, a bájos kínai tévészakácstól hoztunk egy isteni BBQ csirkét.

A grillszezont ezennel hivatalosan is megnyitjuk. Már előkészítettük a kedvenc grillezett zöldségekhez az alapanyagokat, lesz grillezett gomolya, és most húsfronton egy igazi különlegességgel készülünk, kínai BBQ csirkével.

BBQ csirke grillezett kínai spárgababbal

Indul a grillszezon: kínai BBQ csirke Chingtől

(Ching-He Huang receptje)

A páchoz:

  • 6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • egy 5 cm-es darab friss gyömbér, meghámozva és frissen lereszelve
  • 4 púpozott evőkanál sárgabab-szósz (erjesztett szójababból készült sós szósz)
  • 4 púpozott evőkanál méz
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
  • 1 púpozott evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál mogyoróolaj, és még egy kevés a grillrács beolajozásához
  • 6 darab csirkecombfilé, bőr eltávolítva és 3-5cm-es darabokra felvagdosva
  • 4 darab (25 cm hosszú) sasliknyárs
  • 340 g spárgabab, végek levágva és harmadokra aprítva 
  • 1 piros csilipaprika, kimagozva és a díszítéshez felaprítva

A pác összes hozzávalóját öntsük egy edénybe, és alaposan keverjük össze. Helyezzük a csirkét a pácba, és forgassuk meg, hogy mindenhol bevonja a páclé, majd fedjük le az edényt, és a hűtőszekrényben legalább egy órán keresztül, de lehetőség szerint akár egész éjszakára hagyjuk a húst pácolódni.

Magas hőfokon melegítsük elő a grillt vagy grillező edényt, győződjünk meg arról, hogy a sütés előtt a rostélyokat tisztára dörzsöltük, és kissé beolajoztuk.

Vegyük ki a csirkét a pácból és tegyük félre a páclét. A félrerakott páclevet öntsük át egy kisebb lábasba, és egy percig forraljuk, majd ismét tegyük félre. Osszuk négy részre a csirkét és húzzuk fel a 4 bambusz sasliknyársra, minden nyársra körülbelül 5-6 darab csirke jut.

Mindkét oldalon 2-2 percig grillezzük a csirkét, vagy addig, amíg megpirul. Vegyük közepesre a hőt, és a csirkenyársak mellett süssük meg a spárgababot is, közben locsoljuk meg a csirkét és babot a félrerakott páclével. Folytassuk pár percenként a forgatást és locsolást, amíg a saslikok külső szélei mázasak és ragacsosak lesznek, és a csirke szépen átsül, ez összesen körülbelül 10-12 percet vesz igénybe. Forrón vagy szoba-hőmérsékleten tálaljuk, a felaprított csilivel díszítsük.

Elegendő: 4 személyre
Előkészítési idő: 10 perc (plusz a pácolási idő)
Főzési idő: 15 perc
Nehézségi fok: Könnyű

Ching-He Huang kínai tévészakács legutóbbi sorozata, a Ching: A lenyűgöző Ázsia június 5-tól vasárnaponként 11:00-kor lesz látható a Food Network csatornán.

Még több cikk grill témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top