Gasztro

Veszélyes diákcsemegét vontak ki a forgalomból – ezt ne edd meg!

Ha vettél ilyen diákcsemegét a DM-ben, semmiképp ne edd meg!

A dm-ben (dm-Drogeriemarkt) kapható, 200 grammos kiszerelésű bio-diákcsemegét (minőségmegőrzési idő: 2017. 02. 15.) hívtak vissza, mivel az penészgombatoxinnal fertőződött – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A biomazsola, -mandula és -dió keverékben a megengedettnél magasabb ochratoxin A értéket mértek. Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

Veszélyes diákcsemegét vontak ki a forgalomból
Erről a diákcsemegéről van szó

Az érintett terméket az üzletlánc levette a polcokról. Aki már vásárolt belőle, ne fogyassza el! Az se ijedjen azonban meg, aki esetleg már megette a szóban forgó diákcsemegét, ugyanis megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top