Gasztro

Minden, amit Jamie Oliver budapesti étterméről tudnod kell

Május 20-án nyílik meg Budapesten a Jamie's Italian étterme, vagyis Jamie Oliver olasz étterme! Összeszedtem mindent, amit tudni lehet Jamie első magyarországi étterméről

Jamie’s Italian – a sikeres étteremhálózat

Tavaly ősszel robbant a hír, hogy Magyarországon is éttermet nyit Jamie Oliver, most pedig hosszas előkészületek után eljött a nap, és május 20-án valóban megnyit Budán a Jamie’s Italian.

Jamie Oliver Magyarországra is betette a lábát
  • 2008-ban nyitotta meg első Jamie’s Italian éttermét a sztárszakács, amiből aztán sikeres nemzetközi étteremlánc lett.
  • Az Egyesült Királyságban 42, Jamie Oliver útmutatása alapján működő olasz étterem várja vendégeit, de nyitott már éttermet Sidney-ben, Szingapúrban és Indiában is.
  • Európában – a brit éttermeket nem számolva – a budapesti lesz a negyedik Jamie’s Italian étterem. Moszkva, Rotterdam és Isztambul után érkezik Budapestre kedvenc tévészakácsunk, hogy itthon is megkóstolhassuk legfinomabb olasz ételeit.
Jamie Oliver Magyarországra is betette a lábát

“Rendkívül izgalmas Budapesten éttermet nyitni. Ez lesz az első éttermünk Magyarországon, és azt gondolom, nem is találhattunk volna tökéletesebb helyet számára, mint a budai Várnegyed. Egy fantasztikus helyi partnerrel dolgozunk együtt, és úgy fest, elképesztően jó beszállítókat, termelőket sikerült találniuk. Alig várom, hogy az első vendégek végre megérkezzenek” – írta köszöntésként a sztárséf a budapesti étterem honlapján (ami sajnos egyelőre csak angolul elérhető), de ez természetesen nem azt jelenti, hogy a budapesti étteremben maga Jamie Oliver főz majd. A vezető séf Thomas TIchauer lesz, aki kizárólag Jamie Oliver receptjeiből készítheti majd az ételeket az étteremben.

Annyit már a bejelentéskor lehetett tudni a Jamie Oliver nevével fémjelzett budapesti étteremről, hogy az ételek készítésekor kizárólag olyan alapanyagokat használnak, amelyek GMO-, azaz genetikai módosításoktól mentesek, fenntartható forrásból származnak, és csak olyan termelőktől vásárolnak húst, akik bizonyítottan kerülik az antibiotikumok használatát. A minőségi alapanyagok beszerzése ugyanis rendkívül fontos kritérium minden Jamie’s Italian étterem működtetésénél.

Ahogy Jamie mondta, “ha éttermet akarsz nyitni velem, készülj fel, hogy kemény fába vágod a fejszéd“. A Forbes magazinnak adott interjújában említett példa tökéletesen leírja ezt: éppen arról kell meggyőzni, hogy az osztrák biomarháknak nem kell feltétlenül állatonként olyan sok hely egy istállóban, mint az ír alföldön, mert az alpesi hegyekben direkt előny, ha közelebb állnak egymáshoz, és nem fagynak meg. Az alapanyag beszerzésben lefektetett szigorú elvárások és az alkalmazottak profizmusa mindennél fontosabb Jamie Oliver számára.

 

 

Ha már ő maga nem lehet ott mindenhol, ezekre az alapokra kell építkeznie, hogy biztos legyen abban, hogy megfelelő minőséget képviselnek a nevét viselő éttermek. 

  • A Jamie’s Italian éttermek általában 80-120 fős személyzetet foglalkoztatnak, akik nagyon komoly képzéseken vesznek részt, hogy aztán mindent tudjanak az egyes fogásokról, az alapanyagokról, az ételek elkészítéséről, és mindezt át is tudják adni a vendégeknek.
  • Bár személyesen nincs ott az éttermekben, rajta tartja a szemét a folyamatokon: kamera rögzíti az éttermek konyháin a kimenő ételeket, “beépített emberei” rendszeresen tesztelik az ételeket világszerte, de az is előfordul, hogy az Instagramon nézi meg, melyik étteremben éppen mi a napi ajánlat.  
  • Bár Magyarországon még nem járt, Jamie Oliver jól ismeri a magyar ételeket, jó pár magyar szakácskönyve is van, éttermeiben sok magyar dolgozik, és még a házvezetőnője is magyar. Imád magyarokkal dolgozni, és szerinte olyan szempontból is jó célpont Magyarország, hogy itt még viszonylag sok a vegyszermentes terület, így nem olyan nehéz jó minőségű alapanyagokat beszerezni.

Az étlapon várhatóan az étteremlánc más éttermeiből jól ismert fogások szerepelnek majd, olasz rusztikus fogások: tésztaételek, bruscetták, tiramisu, pavlova, polentatorta, stb. Az étterem facebook oldalán és az Instagramon itt-ott fellelhető néhány fotó a fogásokról, így, aki nagyon kíváncsi, kukucskálhat már most. Mi pedig reméljük, hogy hamarosan élőben is kipróbálhatjuk Jamie olasz fogásait. 

A fotók forrása: Jamie’s Italian honlap, az étterem Facebook-oldala és az Instagram oldala.

Még több cikk Jamie Oliverről az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top