Gasztro

Késik a dinnyeszezon, az időjárás betett a termelőknek

A szabadföldi eper jó része tönkrement, a paprikafélék és a csemegekukorica hajtásai pedig fáznak a földeken. És azt még nem is tudni, hogy a hétfői fagy milyen károkat okozott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a fagy esetében annyi szerencsés, hogy nem országos jelenségről van szó.

Ledó szerint egyébként fagy nélkül is megsínylik a szokatlanul hűvös időt a növények, a szántóföldeken termelt zöldségek fejlődését alaposan hátráltatja a hideg. Bajos, hogy a talaj hőmérséklete is alacsony, és az eső még tovább hűti, és hogy ezért a palánták nem tudják felvenni a szükséges tápanyagot, ez pedig a várható termés mennyiségére és minőségére is negatívan hat.

Dinnyeügy

Görögdinnyét az idén a tavalyihoz képest (amikor a szezon közepén visszaesett a termésmennyiség) közel tíz százalékkal nagyobb területen ültettek a gazdálkodók, így a 2015-ös 5050 hektár helyett az idén 5550 hektárról takaríthatják be a méz­édes húsáról ismert zöldséget. A sárgadinnye termőterülete is növekedett, hozzávetőlegesen 545 hektáron foglalkoznak sárgadinnyével a termelők. “Bár a dinnyeszezonig még sok idő van, a hideg miatt vélhetően később kerülhet magyar dinnye a piacra” – jegyezte meg Ledó.

Tényleg borzasztó májusunk van, állandóan ilyen időjárás jelentéseket írunk.
Tényleg borzasztó májusunk van, állandóan ilyen időjárás jelentéseket írunk.

És a fagy?

A gyümölcsösökben vélhetően már nem tett nagy kárt az enyhe fagy, a pontos jelentések a napokban várhatók az egyes területekről. Ugyanakkor szinte biztos, hogy a szabadföldi eper nagy részét elvitte a sok eső, annak ellenére, hogy a gazdálkodók próbáltak védekezni a csapadék ellen. Mivel a hazánkban termesztett szamóca kétharmadát ma már fólia alatt nevelik, így mennyiségében és minőségé­ben is van elegendő eper a piacon. A hideg idő miatt elképzelhető, hogy a megszokottnál tovább tart majd a fóliás eper szezonja, ami az árakra is hatással lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top