Gasztro

Rizs-kisokos: így lesz a barna rizs tökéletes

Hogy készül a tökéletes főtt rizs? Mi a különbség a fehér és a barna rizs között? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk rizs-kisokosunkban, és hoztunk két finom rizses receptet is, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is a rizs legyen a főszereplő.

Rizsfajták a fehértől a jázminrizsig

Rizs-kisokos

Fehér rizs

Magyarországon ez a “klasszikus” rizs. Az “A” és a “B” között a szemek töredezettségében van különbség, illetve a “B”-nél nagyobb lehet a nem oda illő anyagok aránya, tehát szükség lehet átválogatásra. Lehet hosszabb vagy rövidebb szemű.

Barna rizs 

Abban különbözik a fehér rizstől, hogy készítése során a szemeket megfosztják külső héjuktól, de rajtuk hagyják a belső héjat, ami a rizs korpáját és a csírát jelenti. Ettől lesz a barna rizs rendkívül kiegyensúlyozott táplálék és remek fogyókúrás eszköz. Jelentős a kálium- és B1-, B2-, B3- és A-vitamin-tartalma, illetve fehérje, cink, folsav, vas és kalcium is található benne. Tovább kell főzni, mint a fehér változatot, megpuhulva is rágósabb és karakteresebb, kissé mogyorós ízű.

Rizs-kisokos

Basmati rizs

Hosszabb, de vékonyabb szemű, illatos rizs. Indiából származik, neve azt jelenti: illatok gyöngye. Főzésnél nem ragad össze, és gyorsan megfő, mennyiségtől függően 6-8 perc is elég lehet neki forrástól számítva. Drágább a “klasszikus” rizsnél, de megéri. Könnyen emészthető, fontos B-vitaminokat tartalmaz. Ázsiai ételek mellé kötelező.

Jázminrizs 

A basmati rizscsalád tagja, illatos, hosszú szemű, könnyen és hamar elkészíthető rizsfajta. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl! Ázsiai ételekhez kiváló, nem ragad, szépen pereg. 

Rizottórizs

A rizottóhoz való rizs a risotto vagy arborio típus, kerekded, hosszabb főzést igénylő fajta. Hajlamos a ragacsosságra, de mivel a rizottó amúgy is pempős dolog, ez nem jelent problémát. Az olasz tésztákhoz hasonlóan fogkeményre főzve a legjobb. Tejberizst is készíthetünk belőle.

Szusirizs

A rizottórizzsel rokon, kerekded, de egészen apró szemű szusirizs esetében a szusi elkészítéséből adódóan határozottan előnyös, hogy a szemek egymáshoz tapadnak főzés után – így sokkal könnyebb a kis falatkákat összeállítani. Tovább kell főzni, mint a basmati típusú rizseket, mennyiségtől függően akár 25 percre is szükség lehet, a rizottóval szemben teljesen puhára párolják. Sóval és só nélkül is készítik, a formázást csak azután kezdik meg, hogy a rizs teljesen kihűlt.

Rizs-kisokos

Vadrizs

A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy másik fűféle, a tuszkaróra termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.Nevezik kanadai vagy indián rizsnek is, pedig valójában csak távoli rokonról van szó. Az eredetileg Észak-Amerikában és Ázsiában is őshonos, ma már termesztett, nem vadon növő fűféle a rokonsághoz hasonlóan gluténmentes, magas a B-vitamin-tartalma és a benne lévő aminosavaknak köszönhetően teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Rost és kalória szempontjából a barna rizshez hasonló, főzési ideje talán a legmagasabb, 40-50 percre is szükség lehet, hogy megpuhuljon. Nem tapad, szépen pereg, nem ragacsos, karakteres ízű. Mivel ára igen magas, inkább kiegészítőként használható.

Hogyan készül a tökéletes főtt rizs?

Párolt rizs (4 főre)

Hozzávalók:
25 dkg hosszú szemű rizs
3 dkg vaj
1 tk. só
6 dl hideg víz
 

 

  1. Párolt rizsnek hosszú szemű fajtát válasszunk, amiből kevesebb keményítő fő ki – ezek közül a legismertebbek a diósan illatozó basmati és a jázmin rizs, amit parfümrizsnek is szokás nevezni.
  2. Mielőtt a rizs a serpenyőbe kerülne, alaposan mossuk át egy szűrőben – egészen addig, míg tiszta, átlátszó víz nem folyik ki belőle, mert így nem ragad össze a szemek felületére rakódott keményítőtől.
  3. Válasszunk egy akkora serpenyőt (kb. 28 cm), amiben bőven marad hely a gőznek is. 
  4. A kimosott rizst tegyük az edénybe, majd öntsük rá a vizet és lefedve hagyjuk ázni 15 percet. 
  5. Főzés előtt sózzuk meg, és tegyük a tetejére a vajdarabokat, nagy lángon forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük nagyjából 6 percet – a tetőt picit húzzuk félre. 
  6. Utána teljesen fedjük le, és a legalacsonyabb fokozaton főzzük további 5 percet. 
  7. Miután lezártuk, hagyjuk gőz alatt pihenni 10 percet, és tálalás előtt lazítsuk fel két villa segítségével.

Az igazi rizibizi

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott) 
  • 30 dkg rizottórizs (pl. arborio) 
  • 25 dkg húsos szalonna 
  • 1,5 l húsleves/zöldségleves 
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • 1 nagy fej vöröshagyma  
  • extra szűz olívaolaj 
  • 2-3 dkg vaj 
  • 10 dkg parmezán sajt

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, enyhén pirítsuk meg. Tegyük bele a zöldborsót, pár percig pároljuk, majd öntsük hozzá a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, és folyamatosan keverjük. Amikor a rizs magába szívta a bort, adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet, keverjük. Ezt addig végezzük, míg az alaplé elfogy. (Mindig várjuk meg, amíg felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő merőkanál lé.) Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), adjuk hozzá az utolsó adag levet, de ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, azonnal tálaljuk. Tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg parmezánnal.

Főzzünk rizzsel!

Kókuszos-csokoládés rizs

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 25 dkg kerek szemű rizs 
  • 7-8 dl tej 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 8-10 dkg kristálycukor 
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 3 dl hideg habtejszín 
  • 10 dkg kókuszreszelék

A rizst főzzük puhára a tejben. Ha megpuhult, a cukorral édesítsük, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a kókuszreszeléket. Ha túlságosan felszívta a tejet, pótoljuk. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg. A tejszínt verjük fel kemény habnak, a felét keverjük a rizshez, a másik felét a csokoládéval dolgozzuk el. Rétegezzük pohárba.

Főzzünk rizzsel!

Még több cikk rizs témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top