Gasztro

Kihagyhatatlan házi eperlekvár

Végre itt az eperszezon. Az egyik legzamatosabb gyümölcsből különleges és nagyon finom eperlekvárt készíthetsz. Házi receptünk csöppet sem bonyolult, éppen ezért mindenképpen érdemes rászánni az időt a befőzésre.

A házilag készített lekvárok csak finomabbnak lehetnek a boltban kaphatóknál. Nem beszélve arról, hogy pontosan tudod, milyen alapanyagokat, tartósítószereket használsz fel a befőzéshez. A lekvárfőzési naptár szerint az első gyümölcs az eper. Használd ki az eperszezont, és készíts velünk házi eperlekvárt, mutatjuk a részleteket.

A házi eperlekvár receptjének hozzávalói

  • 1,5 kg eper
  • 65 dkg cukor
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 mokkáskanálnyi pektin

Így készíthetsz eperlekvárt házilag

A házi eperlekvár elkészítéséhez a gyümölcsöt alaposan mosd le, majd csöpögtesd le róla a vizet. Aprítsd fel, öntsd tűzálló edénybe és szórd rá a cukrot. Legalább 30 percet hagyd állni.
 Közben alaposan mosd el a befőttesüvegeket, vagy forró vízben főzd ki a kupakokkal együtt.

Lassú tűzön, óvatosan kevergetve kezdd el főzni az eperlekvárt. Ha nem is folyamatosan, de gyakran megkevergetve a forrástól számítva legalább 30 percig főzd, de addig mindenképpen, amíg az eper levet ereszt, a cukor pedig teljesen feloldódik. Burgonyanyomóval pépesítsd a lekvárt.

Továbbra is lassú tűzön főzd még 15 percet. Ha szükséges, kanállal óvatosan szedd le a befőzés során keletkezett habot. Öntsd bele a citromlevet, majd keverd el a lekvárban a pektint is. Vedd le az eperlekvárt a tűzről, és még forrón szedd a befőttesüvegekbe. Erősen csavard rá a kupakokat, fordítsd az üvegek fejre, hagyd 10-15 percet állni. A házi eperlekvárt hagyd teljesen kihűlni. Ezt követően máris fogyasztható.

NLCafé-tipp: a lekvár tartósítószer nélkül is befőzhető. Ez esetben a felbontástól számított egy héten belül érdemes elfogyasztani a lekvárt.

Kihagyhatatlan házi eperlekvár recept

További eperlekvárreceptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top